latinica  ћирилица
30/08/2024 |  18:23 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Zastoj u realizacija sredstava iz Plana rasta EU (VIDEO)

Evropski put BiH koči Federacija, zbog sukoba stranaka Trojke koje su zajedno sa HDZ-om vlast u tom entitetu i opozicione SDA koja vlada u četiri kantona nije usaglašena Reformaska agenda i dostavljena Evropskoj komisiji - izjavio je za RTRS zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Komentarišući zastoj u realizacija sredstava iz Plana rasta EU, Košarac kaže da se u dogovoru sa federalnim partnerima štiti ustavna pozicija Repuiblike Srpske i postojanje Mehanizma koordinacije. Planom rasta EU zemljama Zapadnog Balkana predviđeno je šest milijardi evra od čega BiH milijarda evra.

Iako kasni u odnosu na druge zemlje regiona, BiH ima još vremena da dostavi usaglašen Nacrt Reformske agende Briselu, od čega zavisi isplata prve tranše pomoći od 150 miliona maraka iz evropske kase. Zastoj su napravili SDA premijeri iz četiri kantona sa bošnjačkom većinom.

Paradoksalno ali traže da se o reformama potrebnim na evropskom putu ne pitaju kantoni, samo Savjet ministara. Time potiru Mehanizam koordinacije koji Republici Srpskoj garantuje vidljivost na evropskom putu.

- Pokušavaju da od Savjeta ministara naprave centralni organ, koji bi mogao da donese odluke, Savjet ministara nije centralni organ, Savjet ministar neće donositi nikakve odluke bez saglasnosti Republike Srpske i Federacije. Nema evropskog puta bez Mehanizma koordinacije. Da budemo potppuno jasni, sva blokada evropskog puta stoji u Federaciji - naveo je Košarac.

Ali niko iz Brisela i međunarodnih dušebrižnika iz Sarajeva nije javno rekao da zbog bošnjačko - bošnjačkog sukoba tačnije stranaka Trojke i SDA, nije usaglašena Reformaska agenda, od čega zavisi čitavih dvije milijarde maraka pomoći BiH: što bespovratnih sredstava što kredita.

- Rješenje za Plan rasta jeste da ne budemo jedina država koja je nesposobna da pošalje dokument kakav god je, da ga pošaljemo pa neka Evropska komisija kaže da ne valja. Mi ne znamo da li valja ili ne valja jer ga nismo ni poslali. Trenutno premijeri kantona iz SDA odbijaju da se usaglase sa tim dokumentom - istakao je Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

SDA optužuje stranke Trojke da su pristale na sve zahtjeve Milorada Dodika i Dragana Čovića, konkretno da najviše novca iz evropske pomoći ide za projekte u Republici Srpskoj i kantone sa hrvatskom većinom.

Zato su kažu njihovi kantonalni premijeri odbili ponuđeni Nacrt Reformske agende.

- Dostavili su nam 160 stranica na engleskom jeziku, ispreturanog teksta koji je bio na liniji onoga šta je tražio SNSD, izbačeno je sve ovo za Ustavni sud. Entitet je dobio atribute držve, državni nacionalni. Program investiranja: kantonani dominantno bošnjački su itekako zanemareni, sve u svemu stvar koja se nikako nije mogla prihvatiti - rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

- Naravno da je naša fundamentalna obaveza da obezbejdimo što više sredstava za Republiku Srpsku, pa nećemo obezbjeđivati novac za Federaciju - dodao je Košarac.

Vlasti u BiH usaglasile su 111 od 113 zahtjeva Brisela.

Republika Srpska ne pristaje na ukidanje entitetskog veta u Savjetu za državnu pomoć i Konkurencijskom vijeću i popunjavanje Ustavnog suda dok se ne riješi status stranih sudija.

Iz Brisela je sredinom godine poručeno da će obećani novac biti operativan tek kada se usaglase svi zahtjevi.