latinica  ћирилица
30/08/2024 |  19:55 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Izgradnja hladnjače za skladištenje voća u Omarskoj kod Prijedora opravdala ulaganje (VIDEO)

Potkozarski voćari počinju preradu šljive, kruške i jabuke. Mnogi dio roda skladiše u hladnjaču u Omarskoj pa je time riješen i njihov dugogodišnji problem. U objektu hladnjače smještena je i linija za hladno cijeđenje sokova.Time je njena izgradnja pokazala da je pun pogodak za ovaj kraj poznat po uzgoju voća.
Voće u hladnjačama - Foto: RTRS
Voće u hladnjačamaFoto: RTRS

Nedostatak adekvatnih skladišnih kapaciteta bio je najveći problem s kojim su se do prije dvije godine suočavali prijedorski voćari. Bili su primorani da voće prodaju odmah nakon branja, kada je cijena najniža. Izgradnjom hladnjače u Omarskoj, najkvalitetnije voće čuvaju pa ga izvan sezone prodaju po višoj cijeni.

- Očekujemo da će u narednom periodu taj udio prve klase ići sve više i više, tako da se nadam da ćemo imati udio prve klase 80 odsto, a da bude 20 odsto druge klase - kaže voćar Mladen Marjanović.

S kapacitetom od 400 tona, hladnjača ispunjava sve potrebe proizvođača, kažu u Poljoprivrednoj zadruzi Kooperativa, koja upravlja objektom. Svoje voće ovdje skladišti oko 50 prijedorskih voćara. U toku je otkup od kooperanata.

- Završavamo otkup šljive, nju distribuišemo po tržnim centrima, otkup kruške je pri kraju, sad ćemo se bazirati na otkup jabuke - rekao je Radivoj Vujković, Poljoprivredna zadruga Kooperativa.

Slaviša Anđić, diplomirani inženjer zaštite biljaka, PZ "Kooperativa", naglašava da je ovo godine rod veoma dobar.

- Ove godine je rod veoma dobar i kvalitet roda je dobar. Zavisi od proizvođača. Svako očekuje dobru cijenu, ali pošto je velik kvalitet roda, to jeste velike količine roda su u pitanju, tako da i cijena ove godine je malo lošija nego prošle - poručio je Anđić.

U hladnjači je instalirana i linija za hladno cijeđenje sokova, gdje prijedorski voćari od viška ili voća koje ne zadovoljava standarde za konzumaciju, proizvode izuzetno kvalitetan sok.

- Imamo svog tehnologa, gospodina Đakovića, koji je tu da obilazi kvalitet soka, govori nam koju količinu kad miješamo krušku i jabuku, jabuku i jagodu. Da bi taj sok izgledao baš dobro - dodao je Anđić.

"Kapi s Kozare" su sokovi koji se proizvode u Omarskoj. Zahvaljujući kvalitetu postali su sve traženiji na tržištu.