latinica  ћирилица
30/08/2024 |  21:48 | Autor: RTRS

Najava postavke "Ustaška bolnica u Јasenovcu"

Muzej žrtava genocida najavio je na konferenciji u Beogradu otvaranje stalne izložbene postavke pod nazivom "Ustaška bolnica u Јasenovcu 1942 – 1945". Izložba će biti otvorena 7. septembra u jednom od dva preostala autentična objekta iz perioda postojanja sistema koncentracionih i logora smrti u Јasenovcu.
Muzej žrtava genocida (Foto: muzejgenocida.rs) -
Muzej žrtava genocida (Foto: muzejgenocida.rs)

Izložba Ustaška bolnica u Јasenovcu, prilika je da se posjetioci upoznaju sa njenom istorijom, biografijama logorskih zatočenika koji su služili u bolnici, svjedočanstvima preživelih i brojnim dokumentima koji će biti prvi put predstavljeni.

- Izložba je posvećena zatočenicima u bolnici, Srbima i Јevrejima koji su bili primorani da rade i pružaju prvu pomoć zatočincima, koji su ih kasnije ubijali i ubijali njihove najbliže - istakao je Bojan ARBUTINA direktor Muzeja žrtava genocida

Iz muzeja ističu da veliku zahvalnost za cijeli projekat duguju odboru za Јasenovac Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve.

- Zajedničkim istraživanjem i velikim zalaganjem vladike Јovana mi smo našli jedina dva autenična i očuvana objekta iz kompleksa Јasenovac, to su ustaška bolnica i ustaška apoteka - dodao je Arbutina.

Autori stalne izložbene postavke su istoričari Milan Gulić, Bojan Arbutina i Aleksandra Mišić.

- Izložba je podeljena na tri segmenta, u prvom je dat istorijat bolnice, potom biografija 41 člana bolničkog osoblja i lekara i svedočanstva i značjnim fotografijama - rekla je Aleksandra Mišić, kustos u Muzeju žrtava genocida.

Izložba se priređuje u objektu u kom se nalazila ustaška bolnica otkrivena 2017. godine na imanju porodice Klincov i predstavlja najveće otkriće vezano za sistem jasenovačkih logora od poslijeratnog perioda naovamo.