latinica  ћирилица
31/08/2024 |  07:47 ⇒ 16:04 | Autor: RTS

Kfor pojačao prisustvo na mostu na Ibru, češki pripadnici se povukli iz kordona na mostu

Zgrade lokalnih samouprava i drugih institucija Vlade Srbije u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije i dalje su blokirane, a ispred ulaza u njih stacionirana je policija.
Pripadnici KFOR-a na mostu u Kosovskoj Mitrovici (Foto: Tanjug/STR) -
Pripadnici KFOR-a na mostu u Kosovskoj Mitrovici (Foto: Tanjug/STR)

Kfor je pojačao prisustvo i rasporedio vojnike na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici.

U pitanju su pripadnici italijanskog kontingenta Misije NATO-a na KiM.

Povukli se pripadnici češkog kontingenta Kfora iz kordona na mostu na Ibru

Pripadnici češkog kontingenta KFOR-a koji su od jutros u kordonu, pod opremom za razbijanje demonstracija bili raspoređeni na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, povukli su se, javlja dopisnik Tanjuga.

Na mostu je i dalje primetno pojačano prisustvo pripadnika iz italijanskog sastava KFOR-a, a na mostu su i dalje parkirana dva oklopna vozila i dva džipa karabinjera.

Situacija je mirna, sa pojačanim tenzijama.

Vučević: U stalnom smo kontaktu sa Srbima na KiM, ne nasedati na provokacije

Premijer Srbije Miloš Vučević je, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše to što su Kurtijevi specijalci upali ponovo na sjever KiM i to samo sat vremena nakon što je iz Srbije otišao predsjednik Francuske Emanuel Makron, rekao da je to vjerovatno bio vremenski plan Kurtijevog režima.

- Situacija je gotovo neodrživa. Mi ne smijemo da nasijedemo na provokacije, ne smijemo da uvedemo Srbiju u rat. Kurtijev cilj jeste da naši živci budu potpuno istrošeni, istanjeni, da dođe do ishitrene reakcije naše države i da naravno odemo u pravcu u kojem ne želimo da idemo i ne treba da idemo, to su sukobi, ratovi - istakao je Vučević.

Vučić od Lajčaka zatražio konkretnu reakciju EU u zaštiti Srba na KiM

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je danas, u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u Pragu, konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica ne samo u osudi najnovijeg nasilja Prištine na KiM, već i u sprečavanju takvih poteza i zaštiti Srba.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Srbija ostaje odgovoran partner EU u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, ali će iskoristiti sva raspoloživa diplomatska sredstva da ne dozvoli teror nad svojim narodom - napisao je Vučić na Instagramu nakon sastanka sa Lajčakom na Forumu GLOBSEC u Pragu.

Euleks: Pratimo situaciju na sjeveru KiM

Misija Euleks saopštila je da prati situaciju na sjeveru KiM u skladu sa svojim mandatom, dok je Kancelarija Evropske unije u Prištini saopštila da je EU razočarana zbog kontinuiranog nedostatka koordinacije Prištine sa međunarodnim partnerima, kao i da akcija tzv. kosovske policije dovodi u opasnost krhku bezbjednosnu situaciju na terenu.

U Kosovskoj Mitrovici je jutros mirno, ljudi su na ulicama u svojim svakodnevnim obavezama tipičnim za vikend, ali je primjetna i zabrinutost i nervoza zbog posljednje akcije policije.

Podsjećamo, prištinska policija upala je juče u zgrade četiri Privremena organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, uz upad i u zgradu u kojoj se nalaze prostorije Fonda PIO, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovičkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.