latinica  ћирилица
31/08/2024 |  08:49 ⇒ 11:21 | Autor: RTRS

Šobot: Cilj nam je da Klinika za kardiohirurgiju postane lider iz oblasti minimalno invazivne hirurgije (VIDEO)

UKC Republike Srpske u petak bio dom Ljetne konferencije minimalno invazivne hirurgije koju je, u saradnji sa američkom kompanijom LSI organizovala Klinika za kardiohirurgiju. Cilj je bio da se na jednom mjestu okupe stručnjaci iz čitavog svijeta da bi se unaprijedilo liječenje naših pacijenata i pružilo što bolje hirurško rješenje za operacije srčanih zalistaka.
Gosti u studiju dr Nikola Šobot i dr Fahrad Bahtijari - Foto: RTRS
Gosti u studiju dr Nikola Šobot i dr Fahrad BahtijariFoto: RTRS

Јedan od stručnjaka na ovoj konferenciji bio je prof. dr Fahrad Bahtijari – kardiohirurg, direktor Klinike za kardiohirurgiju iz Bona, jedan od najboljih u svijetu, čija je klinika u Bonu edukativni centar u Evropi iz ove oblasti.

Doktor Bahtijari je pojasnio da su minimalno invazivne operecije na srcu relativno novi način liječenja različite kardiovaskularne patologije, u najvećem broju srčanih zalistaka i podrazumijevaju pristup kroz mali rez od dva centimetra, za razliku od tradicionalnih pristupa gdje se gotovo uvijek presijeca grudna kost.

- To znači da je postoperatvni oporavak brži i lakši. Pacijenti se vrlo brzo vrate svojim svakodnevnim aktivnostima i toku života. Јako sam zadovoljan infrastrukturom i radom ljekara UKC-a. Rado ću doći opet, jer je Klinika za kardiohirurgiju u Banjaluci sa najboljim potencijalom - naglasio je Bahtijari.

Načelnik Klinike za kardiohirurgiju Nikola Šobot istakao je da je cilj organizacije ovog naučnog događaja da se okupe stručnjaci iz cijelog svijeta kako bi se unaprijedilo liječenje pacijenata i kako bi pružili što bolje hirurško rješenje za operacije srčanih zalistaka.

- Ponosni smo jer UKC ulaže u edukaciju naših ljekara. Cilj Ljetne konferencije je da ovakav stručni skup postane tradicija, a da Klinika za kardiohirurgiju postane lider iz oblasti minimalno invazivne hirurgije i regionalni centar za edukaciju na polju neinvazivne kardiohirurgije - istakao je Šobot.