latinica  ћирилица
31/08/2024 |  09:34 ⇒ 09:48 | Autor: RTRS

U naredne dvije sedmice obilježavanje Svetih Novomučenika Јasenovačkih

Svakodnevnim služenjem Svete Liturgije u Manastiru Јasenovac od 1. do 13. septembra biće obilježeni praznični dani Svetih Novomučenika Јasenovačkih.
Manastir Јasenovac (Foto: Facebook - Manastir Jasenovac) -
Manastir Јasenovac (Foto: Facebook - Manastir Jasenovac)

Proslava Svetih Novomučenika sada se već tradicionalno proslavlja nakon praznika Uspenja Presvete Bogorodice.

Tradicija je nastala kao plod toga što poklonici iz svih krajeva tih dana pohode Manastir Јasenovac.

Centralna proslava praznika održaće se u subotu 7. septembra ove godine u Manastiru Svetog Јovana Krstitelja u Јasenovcu.

Biće održana Sveta arhijerejska liturgiju s početkom u devet časova uz sasluženje više mitropolita i episkopa Pomjesne i sestrinskih Pravoslavnih Crkava.

Nakon toga, na grobnoj humci kod Cvijeta u Spomen-području Јasenovac biće osveštan slavski kolač i žito.

Јasenovačka crkva je tokom ratnih devedesetih pretrpela skrnavljenja.

Povodom četrdesete godišnjice od njene gradnje i obnove biće održano veliko osveštanje hrama. Čin osveštanja biće obavljen nakon Liturgije koja počinje 3. septembra u devet časova.

U četvrtak 5. septembra, s početkom u deset časova, u Istraživačkom centru u Manastiru Јasenovac biće održan prvi dio redovnog naučnog skupa "Novomučenici: Poliperspektiva X".

Drugi dio će se održati u petak 6. septembra u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji Kantakuzina Katarina Branković u Zagrebu.

I ovaj događaj počeće u deset časova. U njemu će učešće uzeti više međunarodnih stručnjaka iz ove oblasti.

U okviru ovih prazničnih dana, u srijedu 11. septembra, na praznik Usekovanja glave Svetog Јovana Krstitelja, u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima gde je kršten svete uspomene Pavle Patrijarh Srpski, biće služena Sveta Arhijerejska Liturgija.

Iz Eparhije pakračko-slavonske pozivaju vjernike da u ovim prazničnim danima pohode manastir Јasenovac. Učešće u ovim događajima ima neizmerno značenje kako za sve postradale tako i za nastavak građenja kulture sjećanja na Јasenovac i njegove žrtve.