latinica  ћирилица
31/08/2024 |  11:20 ⇒ 13:36 | Autor: SRNA

Bolnica u Doboju odgovoriće svim izazovima savremene medicine

Nova bolnica u Doboju, čije je otvaranje planirano za 4. septembar, odgovoriće svim izazovima savremene medicine, rekla je vođa Tima za implementaciju ovog projekta Sanja Pajunović, koja je navela da osim ljudstva kao najvećeg potencijala, novi objekat raspolaže sa modernom opremom, operacionim salama, klimatizovanim prostorijama i centralnim sistemima snabdijevanja.
Bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Bolnica "Sveti apostol Luka" u DobojuFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Pajunović naglašava da je u novoj bolnici uveden sistem centralnog snabdijevanja medicinskim gasom a boce su izbačene iz upotrebe, te dodaje da su sobe sada značajno komfornije, jer će u njima boraviti maksimalno tri pacijenta, dok su uređeni i jednokrevetni apartmani.

- Sa ovim centralnim snabdijevanjem medicinskim gasom postićemo stabilnost. Sobe su klimatizovane, a raspolažu sistemom za poziv medicinskom osoblju. Na taj način je olakšana komunikacija. Mnogo se uradilo na unapređenju energetske efikasnosti što će doprinijeti racionalnoj potrošnji energije - navela je Pajunović za Srnu.

Sve sobe imaju i dovoljan broj priključaka, da bi u slučaju potrebe smanjenog kapaciteta mogle funkcionisati kao jedinice poluintenzivne njege.

- Bolnica je pristupačna za sva lica sa umanjenim tjelesnim sposobnostima, odnosno licima koja koriste kolica ili se otežano kreću. To podrazumijeva i četiri bolnička lifta, pristupne rampe, platformu ispred ulaza u bolnicu, a ugrađeni su rukohvati kroz hodnike za lica koja se otežano kreću - naglasila je Pajunović.

Kada je riječ o energetskoj održivosti objekta, ona pojašnjava da sistem funkcioniše na primarnom energentu, odnosno tečnom naftnom gasu, ali da postoji i alternativa u smislu korišćenja komprimovanog prirodnog gasa.

- Uz sve to stvorili smo uslove, ukoliko bude neophodno, da se objekat nove bolnice može priključiti na sistem daljinskog grijanja - kaže Pajunović.

Nova bolnica u Doboju raspolagaće sa angio salom, koja će omogućiti pružanje usluga iz oblasti interventne kardiologije, a uvedena je služba Intenzivne medicine za nehirurške grane.

- To nam je pokazalo iskustvo iz vremena pandemije korona virusa. Osim intenzivnog liječenja za pacijente na operativnom programu, potrebni su nam novi kapaciteti za pacijente koji su životno ugroženi. Zbog toga ovo ima veliki značaj - rekla je Pajunović.

Ključni cilj je, zakljujuje Pajunović, unapređenje zdravstvene zaštite kroz unapređenje kvalitete pruženih usluga i nabavke savremene medicinske opreme.

Otvaranje nove bolnice u Doboju planirano je 4. septembra.