latinica  ћирилица
31/08/2024 |  11:33 ⇒ 11:37 | Autor: SRNA

Vučić: Zaštitićemo svoj narod na Kosmetu svim diplomatskim sredstvima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Pragu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kojem je prenio zabrinutost zbog najnovijeg nasilja na Kosovu i Metohiji, ponovnog kršenja prava i ugrožavanja bezbjednosti srpskog stanovništva bahatim i nelegalnim potezima Prištine.
Vučić i Lajčak (Foto: www.instagram.com/ buducnostsrbijeav) -
Vučić i Lajčak (Foto: www.instagram.com/ buducnostsrbijeav)

On je poručio da Srbija ostaje odgovoran partner EU u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, ali da će iskoristiti sva raspoloživa diplomatska sredstva da ne dozvoli teror nad svojim narodom.

- Zatražio sam konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica - ne samo u osudi ovakvih poteza, već i u njihovom sprečavanju i zaštiti Srba - naveo je Vučić, koji danas učestvuje na panelu "Pridruživanje Balkana EU" na Globalnom bezbjednosnom forumu "Globsek 2024" u Pragu.

Vučić se na marginama bezbjednosne konferencije sastao i sa predsedsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, sa kojom je razgovarao o situaciji u regionu i evropskom putu Srbije, o realizaciji projekata predviđenih evropskim Planom rasta za Balkan, te o ukupnim odnosima Srbije i EU.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

On je zahvalio Fon der Lajenovoj za razumijevanje i lični angažman kada je riječ o napretku Srbije i cijelog Balkana na putu ka EU, posebno u oblastima ubrzanja socijalne i ekonomske integracije.

- Ponovio sam da Srbija predano pristupa svojoj reformskoj agendi, kao i da je ozbiljan i odgovoran partner EU u svim aktivnostima usmjerenim ka izgradnji zajedničke i prosperitetne budućnosti za sve naše građane - napisao je Vučić na Instagramu.

U razgovoru sa predsjednikom Finske Aleksandrom Stubom bilo je riječi o aktuelnim globalnim i regionalnim dešavanjima, kao i o unapređenju bilateralne saradnje.

- Postoje veliki neiskorišteni potencijali, posebno kada je reč o našoj ekonomskoj saradnji i na tome treba da radimo u budućnosti - naveo je Vučić.

Vučić se prethodno sastao sa bivšim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije, kao i uticaju nedavnih evropskih izbora na nastavak procesa proširenja EU.

- Ponovio sam da je strateški cilj Srbije ulazak u EU, kao i da nam je za svaku vrstu napretka u zemlji, regionu i Evropi neophodno da imamo mir i stabilnost - naveo je Vučić.