latinica  ћирилица
31/08/2024 |  13:07 ⇒ 13:41 | Autor: RTRS

Prijedor: Značajna ulaganja u infrastrukturu i u narednom periodu

Prijedor, po mnogo čemu drugačiji, ali ma koliko bio lijep i ušuškan ljudi su ti koji ga krase i čine posebnim. Јedinstven, izgled gradu i dalje daju zelene aleje i prelijepa Sana, koja je posebno atraktivna tokom ljetnjih dana jer je tu da ugosti sve turiste, a njih je mnogo i stižu sa svih strana svijeta i oni najbolje mogu da svjedoče da se ovaj grad vidljivo izgrađuje, te da je kvalitet života Prijedorčana iz godine u godinu znatno bolji.
Prijedor - rijeka Sana - Foto: RTRS
Prijedor - rijeka SanaFoto: RTRS

U naselju Pećani potpuno je rekonstruisana Ulica Mitropolita Petra Zimonjića. Ovaj zahtjevan projekat obuhvatio je potpunu rekonstrukciju prilaza, izgradnju trotoara s obje strane, postavljanje adekvatne ulične rasvjete, površinske odvodnje, dodatni pješački most i sanaciju vrelovodne i toplovodne mreže, kao i vodovodnih i kanalizacionih cijevi. Zahvaljujući tome, ova frekventna ulica postala je jedna od najljepših u gradu.

Јoš jedna od najfrekventnijih gradskih ulica dobila je potpuno novo, savremeno ruho. Riječ je o ulici Muharema Suljanovića koja prolazi gotovo kroz sam centar grada. U okviru projekta urađena je potpuna rekonstrukcija ceste, napravljeni su i novi trotoari što je naročito obradovalo pješake. Ova ulica postala je prepoznatljiva po takozvanim plavo-bijelim izdignutim pješačkim prelazima koji su uveliko poboljšali bezbjednost pješaka.

Novo ruho dobila su i neka kompletna naselja.

Јedno od njih je Aerodromsko naselje. Јedno od najvećih gradskih naselja, koje je nastalo nakon posljednjeg rata u blizini prijedorskog sportskog aerodroma i koje je većinom naseljeno licima raseljenim iz čitave BiH i Hrvatske, doživjelo je potpuni preobražaj. Ovdje je asfaltirano čak 35 ulica. Napravljena je ulična rasvjeta, izgrađena igrališta za djecu. Ipak, mnogo toga još čeka na realizaciju, poput izgradnje trotoara i sistema oborinskih voda.

Promjenu je doživjela i industrijska zona Celpak.

Ovdje je izgrađena potpuno nova saobraćajnica, C-104 dužine 200 i širine osam metara, sa kompletnom pratećom infrastrukturom oborinskom, fekalnom kanalizacijom, rasvjetom, odvodima. Kako su istakli iz Gradske uprave, glavni cilj bio je olakšavanje privrednih aktivnosti u ovoj industrijskoj zoni u kojoj je u više preduzeća zaposleno oko 450 radnika.

U gradu ali i prijedorskim selima u proteklom periodu asfaltirano je više od 200 putnih pravaca.

U narednom periodu najavljeni su još brojni projekti poput rekonstrukcije saobraćajnice u Aleji Kozarskog odreda, a projekat za njenu rekonstrukciju već se priprema u Zavodu za izgradnju grada.