latinica  ћирилица
31/08/2024 |  13:13 ⇒ 13:23 | Autor: RTRS

Vulin na okupljanju dijaspore: Svjedočite istinu i budete Srbi gdje god trajete i živite

Srpski svijet nije samo puko zbrajanje teritorija na kojima žive Srbi. Srpski svijet je skup vrijednosti koje vas čine Srbima. Mjesto rođenja može da bude sličajno ali izbor da prihvatite sistem vrijednosti koje Srbe čine narodom vrijednim ponavljanja ne može biti slučajan, već je namjeran, već je odluka više nego samo rođenje - poručio je potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin na centralnom godišnjem okupljanju dijaspore i Srba iz regiona "Јedinstvo i snaga - Srbija".
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Srbin znači govoriti istinu, ispovedati kosovski zavet, vjerovati u tri čvrste i tvrde riječi - dužnost, čast i sloboda, te tri riječi vas i vašu djecu, kaže Vulin, razlikuju od onih sa kojima živite.

- Vi ste Srbi i od vas ne tražim da ulažete ili ne ulažete u svoju zemlju, ja od vas tražim da budete Srbi tamo gdje trajete i tamo gdje živite. Tražim od vas samo to, da svjedočite istinu i da budete Srbi, ništa drugo i ništa veće ne možete da nam date - naveo je Vulin.

Potpredsjednik Vlade Srbije je upitao predstavnike dijaspore da li se, dok gledaju svoje pasoše i miluju svoju djecu koja su se rodila daleko od Srbije, pitaju šta bi bili da nisu Srbi, da li ih određuju godine koje su proveli daleko od Srbije ili sistem vrijednosti koji ih čini Srbima.

- Provodite živote daleko od zemlje koja vas je stvorila, i koliko god da se nekada ljutili na nju, mislili da vas je zaboravila vi ste ipak i jedino i samo Srbi. Djecu ste rodili, odgajili, odrasli su u drugim zemljama ali šta bi oni bili da nisu Srbi. Šta biste im prenijeli da niste Srbi? Da li se, kada vaša djeca uče o Prvom svjetskom ratu osjećate kao pobjednici ili kao poraženi? Kada vam deca dodju iz škole i donesu knjige iz istorije o Drugom svetskom ratu, u kojima o našem narodu ima jedna ili dve rečenice, da li se naljutite zato što su dopustili da se zaboravi šta su Srbi uradili za čovečanstvo i civilizaciju? - naveo je Vulin.

Upitao je "kada uče vaša djeca, kada vi slušate o devedesetim godinama, da li ustanu i traže riječ pred čitavim razredom da kažu da su Srbi bili žrtve i da su se borili za svoju slobodu, svoju zemlju, da je NATO pakt vršio agresiju".

- Da li izađu pred čitav razred i ponosno kažu da su oni Srbi bez obzira gdje su se rodili? Da li prenesu istinu svojim vršnjacima o herojskoj borbi srpskog naroda u BiH i Hrvatskoj, da li izađu pred razred i ispričaju istinu koja je namerno i planski sakrivana od njihovih vršnjaka? Tražim od vas samo to, da svedočite istinu i da budete Srbi, ništa drugo i ništa veće ne možete da nam date. I ne znači biti Srbin samo kada se obradujete pobijedi nekog našeg sportiste. Od vas tražim samo da budete Srbi i šta god radili da razmišljate samo o jednoj rečenici - da li bi moja Srbija i da li bi moj narod bio ponosan danas na mene? Ako to sebi postavite i na to pitanje uvijek dobijete odgovor ponosa, časti, dužnosti, slobode vi ste Srbi gdje god živjeli i šta god radili, vi ste dio srpskog svijeta, onog svijeta kome svi pripadamo izborom i voljom. Gdje god bili i šta god radili budite Srbi -  poručio je predstavnicima dijaspore Vulin.