latinica  ћирилица
31/08/2024 |  14:01 ⇒ 15:27 | Autor: RTRS

Srebrenica: Sjećanje na stradale pripadnike 65. zaštitnog puka Glavnog štaba VRS

U Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici danas je služen parastos za 53 poginula borca 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i tom prilikom poručeno da slogom i jedinstvom i danas treba čuvati ono što je u ratu odbranjeno.
Srebrenica - Godišnjica 65. brigade - Foto: RTRS
Srebrenica - Godišnjica 65. brigadeFoto: RTRS

Parastosu su prisustvovali bivši pripadnici te jedinice, a sada članovi istoimenog udruženja i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Ostojić je čestitao je članovima Udruženja na slozi i jedinstvu koje ispoljavaju i danas, kao i u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Ovakva okupljanja i druženja, te sjećanje i odavanje počasti poginulim saborcima su za svaku pohvalu. Sloga i jedinstvo su u ratu pokazali da se time može ostvariti zacrtani cilj, odbraniti ognjišta i Republika Srpska - rekao je Ostojić i poručio da slogom i jedinstvom i danas treba čuvati ono što je u ratu odbranjeno.

Pripadnik Udruženja veterana 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba VRS Ljubiša Јović iz Vlasenice rekao je da je imao 18 godina kada je stupio u ovu jedinicu.

- Bili smo mladi, starješine su nam bile kao roditelji. Bili smo na svim najtežim ratištima širom Republike Srpske. U ovoj jedinici poginuo mi je brat Nešo na Kruševu kod Olova u 23. godini. Danas odajemo počast i sjećamo se naših saboraca koje ne smijemo zaboraviti - istakao je Јović.

Predsjednik Udruženja Zoran Benak izjavio je da je 65. zaštitni motorizovani puk Glavnog štaba VRS formiran 12. maja 1992. godine, kao i Vojska Srpske, da je proizašao iz istoimene jednice ЈNA formirane 1990. godine u Zagrebu kao prištapska jedinica.

- Ovo je tek šesto naše okupljanje nakon rata, a želja nam je da to preraste u tradiciju i da druženja i sjećanja organizujemo svake godine. Cilj okupljanja je odavanje počasti, služenje parastosa poginulim saborcima i podsjećanje na ratni put i podvige ove jedinice, kao i herojstva pojedinaca - rekao je Benak.