latinica  ћирилица
31/08/2024 |  14:22 ⇒ 14:25 | Autor: TANЈUG

Vučić: Ne vjerujem da će Srbija biti dio EU 2028. godine

Predsjednik Srbije izjavio je danas da nije optimista po pitanju procesa integracije Srbije u EU do 2028. godine i da ne vjeruje da će se to dogoditi 2028. godine, kao i da je njegova procjena da se to neće dogoditi prije 2030. godine.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ)

- Želim sve najbolje Crnoj Gori, ali ne vjerujem da će oni biti dio EU 2028. godine, ne vjerujem ni da ćemo mi biti dio EU 2028. godine - rekao je Vučić na panelu "Pridruživanje Zapadnog Balkana EU" koji je organizovan u okviru Globalnog bezbjednosnog foruma "GLOBSEC 2024" u Pragu.

On je ocijenio da se interesi EU razlikuju sa vremena na vrijeme od srpskih interesa i naveo da je njegova procjena da zemlje kandidati regiona neće ući u EU pre 2030. godine.

- Imamo različite procjene o budućnosti EU, ali svi želimo da budemo dio EU, međutim nismo sigurni kako će situacija izgledati u zemljama članicama EU. Ono što je očigledno je da Ukrajina i Moldavija dobijaju momentum, što je razumljivo, ali istovremeno postoji javna iscrpljenost unutar EU na temu proširenja - rekao je Vučić.

Dodao je da je za Srbiju u međuvremenu najvažnije da obavi neke konkretne korake.

- Nama je bitno da što prije dobijemo jedinstvenu evropsku oblast plaćanja, da dobijemo zelene koridore, za svoje kamione, za našu industriju, kada nešto izvozimo u EU i obrnuto. Da se dobije više investitora, da se sprovedu procesi i reforme, kada je riječ o pravosudnim sistemima...privlačenje direktnih stranih investicija - rekao je Vučić.

Naveo je da je uvijek pragmatičan i da nije veliki sanjar i da je zaintersovan za ekronomski napredak Srbije.

- Uspješno smo pretekli sve na Zapadnom Balkanu, iako smo bili na četvrtom mjestu prije 10 godina. Sada smo sa četvrtog mjesta u regionu došli na prvo mjesto u skoro svim parametrima - rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija mora da se promijeni na izvjestan način prije ulaska u EU, da sprovede određene reforme, ali isto tako, navodi, da će EU morati da prihvati činjenicu da Srbija ima različita gledišta na određena pitanja, što ne bi trebalo da ugrožava jedinstvo u EU.

- Kada pričamo o Povelji UN ili kada pričamo o rezolucijama UN, činjenica je da je Rusija započela agresiju na Ukrajinu, a kada pređete na Srbiju, šta ćemo mi sa svojim poveljama i rezolucijama 1244 koje se odnose na teritorijalni integritet Srbije. To su neka pitanja na koja gledamo drugačije i znamo da ne možemo da budemo deo EU pre nego što riješimo na način da ćemo i jedni i drugi biti i jednako nezadovoljni i jednako zadovoljni - zaključio je Vučić.

Komentarišući izjavu crnogorskog predsjednika Јakova Milatovića da je Crna Gora svoju spoljnu politiku u potpunosti uskladila sa EU, kao i da već 20 godina koristi evro kao zvaničnu valutu, ali i da je članica NATO već sedam godina, što je crnogorski predsednik ocijenio kao prednosti ulaska u EU, Vučić je naveo da "Milatović hoće da kaže da se Srbija nije u svemu saglasila sa EU, na primjer o sankcijama Rusiji".

On je istakao da u Srbiji nije evro zvanična valuta, već da koristi svoju valutu i da se time ponose. Dodao je da Srbija nije članica NATO jer su bombardovali SRЈ 1999. godine, ali je naveo da Srbija ima dobre odnose sa NATO.

- Naša saradnja raste i mogu da kažem da računamo na NATO da štiti stanovništvo Srbije na Kosovu, naročito na sjeveru Kosova - rekao je šef srpske države.