latinica  ћирилица
31/08/2024 |  14:40 | Autor: SRNA

Sahranjen akademik Vojislav Maksimović

Akademik i član prvog saziva Senata Republike Srpske Vojislav Maksimović, koji je preminuo u Beogradu u 89. godini, sahranjen je danas na groblju u Јošanici kod Foče.
Vojislav Maksimović - Foto: SRNA
Vojislav MaksimovićFoto: SRNA

Od profesora Maksimovića oprostili su se članovi porodice, rodbina, kolege, prijatelji i poštovaoci njegovog djela.

Akademik Marko Vuković ukazao je na nemjerljiv doprinos Maksimovića prosvjetno-pedagoškom, naučnom i društvenom radu, uz zahvalnost za sve što je učinio za Republiku Srpsku, fočanski kraj i Akademiju nauka i umjetnosti Srpske.

- Najveće zasluge u formiranju Univerziteta u Istočnom Sarajevu imao je Vojislav Maksimović. Mi u Foči moramo posebno biti zahvalni što je ovdje doveo četiri škole - srednju bogoslovsku i Bogoslovski fakultet tako rijedak na našim prostorima, te Medicinski i Stomatološki fakultet i što je od malog i zapuštenog grada napravljen značajan univerzitetski centar - rekao je Vuković.

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči Vladislav Topalović naglasio je da je profesor Maksimović bio odlučan, nepokolebljiv, hrabar i iznad svega slobodan.

- Za razliku od mnogih intelektualaca svog vremena nije se skrajnuo i zaštitio, već se isprsio ispred svog naroda u interesu njegove zaštite i opstanka. Ne umanjujući druge zasluge, najzaslužniji je, uz mitropolita Nikolaja i vladiku Atanasija, za osnivanje Bogoslovskog fakulteta u Foči. To je njegova zadužbina - naglasio je Topalović.

U ime porodice obratio se Goran Maksimović, bratić Vojislava Maksimovića koji je zahvalio za iskazano poštovanje i izraze saučešća.

- Vojislav Maksimović bio je jedan od najvećih ljudi našega vremena koji je sa svojom generacijom ostavio zavjetno djelo koje se zove Republika Srpska. Na nama, njegovim potomcima i sunarodnicima je da čuvamo to djelo. Tri su njegova životna opredjeljenja - prvo je bilo odanost srpskom narodu, drugo zavičaju i treće srpskoj knjizi. Sva tri opredjeljenja dosljedno je živio do posljednjeg dana - rekao je Goran Maksimović.

Akademik i član prvog saziva Senata Republike Srpske Vojislav Maksimović preminuo je u utorak, 27. avgusta, u Beogradu u 89. godini.

U Gradskom narodnom pozorištu u Foči juče je održana komemoracija akademiku Maksimoviću koji će ostati upamćen u istoriji Republike Srpske i kao čovjek koji je na zasjedanju Skupštine srpskog naroda u BiH 9. januara 1992. godine pročitao odluku o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH.

Sa grupom srpskih intelektualaca na Vidovdan 1990. u Sarajevu je obnovio Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" i bio njegov predsjednik do 2001. godine, a poslije počasni predsjednik i član Glavnog odbora.