latinica  ћирилица
31/08/2024 |  15:03 ⇒ 15:03 | Autor: SRNA

Vulin: Biti Srbin znači ispovjedati kosovski zavjet

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas na okupljanju dijaspore u Beogradu da biti Srbin znači govoriti istinu, ispovjedati kosovski zavjet i vjerovati u tri čvrste riječi - dužnost, čast i sloboda.
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

- Te tri riječi vas i vašu djecu razlikuju od onih sa kojima živite. Vi ste Srbi i od vas ne tražim da ulažete ili ne ulažete u svoju zemlju. Od vas tražim da budete Srbi tamo gdje trajete i tamo gdje živite. Tražim od vas samo to, da svjedočite istinu i da budete Srbi, ništa drugo i ništa veće ne možete da nam date - poručio je Vulin u obraćanju prisutnima na skupu "Јedinstvo i snaga - Srbija".

On je upitao predstavnike dijaspore da li se, dok gledaju svoje pasoše i miluju svoju djecu koja su se rodila daleko od Srbije, pitaju šta bi bili da nisu Srbi i da li ih određuju godine koje su proveli daleko od Srbije ili sistem vrijednosti koji ih čini Srbima.

- Djecu ste rodili, odgajili, odrasli su u drugim zemljama, ali šta bi oni bili da nisu Srbi? Šta biste im prenijeli da niste Srbi? Da li se, kada vaša djeca uče o Prvom svjetskom ratu osjećate kao pobjednici ili kao poraženi? - rekao je Vulin.

On je poručio prisutnima da od njih traži samo jedno, a to je da svjedoče istinu i da budu Srbi.

- Od vas tražim samo da budete Srbi i šta god radili da razmišljate samo o jednoj rečenici - da li bi moja Srbija i da li bi moj narod bio ponosan danas na mene? Ako to sebi postavite i na to pitanje uvijek dobijete odgovor ponosa, časti, dužnosti, slobode vi ste Srbi gdje god živjeli i šta god radili, vi ste dio srpskog svijeta, onog svijeta kome svi pripadamo izborom i voljom. Gdje god bili i šta god radili budite Srbi - poručio je Vulin.

On je naglasio da srpski svijet nije samo puko zbrajanje teritorija na kojima žive Srbi, već skup vrijednosti srpskog naroda.

- Mjesto rođenja može da bude slučajno, ali izbor da prihvatite sistem vrijednosti koji Srbe čini narodom vrijednim ponavljanja ne može biti slučajan, već je namjeran i odluka više nego samo rođenje - rekao je Vulin.