latinica  ћирилица
31/08/2024 |  15:34 | Autor: SRNA

Stoltenberg: Zapad nije učestvovao u kurskoj ofanzivi

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg rekao je da Zapad nije imao ulogu u ukrajinskom napadu na zapadni ruski region Kursk, uprkos tome što Rusija tvrdi suprotno.
Јens Stoltenberg (foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT - ilustracija) -
Јens Stoltenberg (foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT - ilustracija)

- Ukrajina nije unaprijed razgovarala sa NATO o svom planiranju ofanzive Kursk. U tom pogledu, NATO nije igrao nikakvu ulogu - rekao je Stoltenberg za njemački list "Velt am zontag".

Stoltenberg je istakao da Ukrajina sama bira svoj metod odbrane i njeno pravo na samoodbranu ne završava se na međunarodno priznatoj ruskoj granici.

Ukrajinske snage su rano 6. avgusta prešle granicu sa Rusijom i pokrenule ofanzivu u Kurskoj oblasti, a taj potez je ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao provokacijom velikih razmjera koja je usmjerena na civile i najavio adekvatan odgovor.

Pomoćnik ruskog predsjednika Nikolaj Patrušev rekao je da Ukrajina ne bi rizikovala upad u Rusiju bez odobrenja NATO-a i zapadnih obavještajnih agencija.

- Zemlje NATO-a su poslale oružje i vojne instruktore u Ukrajinu i obezbjeđuju obavještajne podatke i kontrolišu ukrajinske akcije - istakao je Patrušev.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ukrajinske trupe u ofanzivi izgubile više od 8.200 vojnika i 76 tenkova.