latinica  ћирилица
31/08/2024 |  16:04 ⇒ 18:36 | Autor: sputniknews.com

Zgrade srpskih institucija na sjeveru Kosmeta i dalje blokirane; Povukao se dio Kfora sa mosta na Ibru

Zgrade lokalnih samouprava i drugih institucija Vlade Srbije u četiri opštine na sЈeveru Kosova i Metohije i dalje su blokirane, a ispred ulaza stacionirana je policija. Pojačano je i prisustvo Kfora na mostu na Ibru. Pripadnici češkog kontingenta napravili su kordon na sredini mosta, ali su se poslije nekoliko sati povukli.
KFOR na Ibru u Kosovskoj Mitrovici (Foto: TANJUG/ STR/ bs) -
KFOR na Ibru u Kosovskoj Mitrovici (Foto: TANJUG/ STR/ bs)

U džipovima, naoružani dugim cijevima, policajci su ispred sjedišta Privremenih opštinskih organa u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, zatim u Leposaviću, od ranije i u Zvečanu i Zubinom Potoku.

Policija je i u Kosovskoj Mitrovici, i to ispred zgrade u kojoj su prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ispred zgrade Privremenog organa, u blizini mosta sa obje strane.

Održan sastanak Srpske liste sa predstavnicima Kvinte i EU

Završen je sastanak delegacije Srpske liste sa predstavnicima Kvinte i EU. Sastanak je trajao dva sata, a poslije njega nije bilo izjava, prenosi Kosovo onlajn.

Delegacija Srpske liste prenijela zabrinutost generalu Kfora

Zamjenik komandanta misije Kfora brigadni general Federiko Bernaka razgovarao je danas sa delegacijom Srpske liste, koja mu je prenijela zabrinutost nakon što su specijalne jedinice policije samoproglašenog Kosova upale u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Bernaka je istakao da Kfor ima vidljivo i fleksibilno prisustvo širom Kosova i Metohije, te ponovio čvrstu posvećenost misije da doprinese bezbjednosti i stabilnosti za sve građane, u skladu sa svojim dugogodišnjim mandatom UN.

- Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244 iz 1999. godine – da obezbijedi bezbjedno okruženje za sve ljude, kao i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno - navodi se u saopštenju.