latinica  ћирилица
31/08/2024 |  19:29 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Gradiška u znaku legionara; Turistima dočaran život u gradu na Savi u vrijeme Rimljana (VIDEO)

Gradiška danas u znaku Rimljana. Na trećem Rimskom festivalu "Aventure Gradiška" posjetiocima i turistima je dočaran život u gradu na Savi u vrijeme Rimskog carstva kada je nosio naziv Servicijum.
Rimski festival u Gradišci - Foto: RTRS
Rimski festival u GradišciFoto: RTRS

Ispod zidina replike rimskog utvrđenja Servicijum ugodno se smjestio rimski general Lucijus Licinijus Lukulus koji je osvojio mnoge provincije.

- Јa sam Lucijus Licinijus Lukulus, general sa osvojenim najvećim rimskim provincijama i moj moto je jesti, piti i uživati - izjavio je rimski general Lukulus.

Dok su generali uživali na zanimljiv i slikovit način, više od 300 učesnika iz Republike Srpske i FBiH, Srbije, Slovenije i Hrvatske prikazalo je daleku prošlost i način na koji su se Rimljani zabavljali.

- Sokolarstvo seže još iz doba prije nove ere kada su ljudi bili primorani da prežive, a preživljavali su tako što su sa sokolarskim pticama lovili plijen i to su jeli - rekao je Zoran Ćurguz, sokolar.

Alen Mešić iz Udruženja kolekcionara "Denarius" iz Gradiške istakao je da se ovaj kolektiv predstavio izložbom nalaza sa područja Gradiške, vezanih za rimski period.

- Tako da imamo oruđa, oružja, prstenja, nakita, ogledalaca, novčića i različitih drugih predmeta koji su nađeni kao ostaci života na ovim prostorima u rimskom periodu - rekao je Mešić.

Za tri godine Rimski festival u Gradišci postao je prestižna turistička manifestacija.

- Ovdje su prisutni i turisti koji su došli organizovano povodom Rimskog festivala. Došla su dva autobusa iz Slovenije, iz Maribora i Ptuja i jedan iz Banjaluke. Sve to pokazuje opravdanost da kroz ovaj festival radimo promociju naše kulture, baštine i naših malih poljoprivrednih proizvođača - naglasio je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Kroz izložbe i druge programske sadržaje prikazana je daleka prošlost kada je Gradiška bila luka Servicijum, život starih Rimljana, zanati, moda, rimska pijaca, krčma i sportske vještine.