latinica  ћирилица
31/08/2024 |  19:31 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Kako predavati književnost u uslovima četvrte tehnološke revolucije? (VIDEO)

Kako predavati književnost u uslovima četvrte tehnološke revolucije? To je tema dvodnevnog naučnog skupa koji se u organizaciji Odjeljenja za književnost održava u Andrićevom institutu u Andrićgradu. Učesnici skupa pokušaće da daju odgovor na pitanje kakva je uloga književnog djela u savremenoj komunikaciji.
Naučni skup Andrićev Institut u Andrićgradu - Foto: RTRS
Naučni skup Andrićev Institut u AndrićgraduFoto: RTRS

U uslovima četvrte tehnološke revolucije u kojoj je vidljiva dominacija slike i medija druge vrste, postoji način da se književno djelo učenicima prezentuje unutar jednog čitalačkog iskustva.

- Književno djelo danas ne znači mnogo na prvi pogled u životu mladog čovjeka ali kada se dublje zamislimo i kada djeca pristupe književnom djelu na drugačiji način uvidimo da to književno djelo je od suštinskog značaja jer donosi i pokazuje smisao u životu mladog čovjeka i objašnjava mu neke stvari koje su mu danas zbunjujuće - kaže Ivan Јevđović, profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji Banjaluka.

I zato je potrebno učenicima približiti književnost. Moderne tehnologije to i omogućavaju.

- To im omogućavaju audio zapisi govora Miloša Crnjanskog, gdje oni čuju riječi pisca, kao i filmovi koji im osvjetljavaju vrijeme, recimo Staljinove vladavine iza gvozdene zavjese, što je njima inače potpuno daleko i nepoznato. To omogoćava da se književnom djelu recimo "Majstor i Margarita" pristupi na bolji, zanimljiviji i njima bliži način - pojašnjava Aleksandra Kuzmić, profesorka u Filološkoj gimnaziji u Beogradu.

Važno je približiti književnost i učenicima koji se u u budućnosti tokom školovanja neće susretati sa književnošću kao profesijom.

- Da bi se mogla ocijeniti struktura književnog iskustva, kako ono utiče na formiranje čovjeka, formiranje svijesti i pojedinca i javne svijesti uopšte. Mislim da je to u duhu Andrićeve brige o literaturi, čitanju i iskustvu čitanja. To nešto što u ovom trenutku odgovara savremenim zahtjevima, kako učenika tako i profesora - naveo je Milo Lompar, rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog Instituta.

Naučni skup u Andrićgradu nastavlja se i sutra kada će se govoriti na koji način iskoristiti društvene mreže kao dodatno nastavno sredstvo.