latinica  ћирилица
31/08/2024 |  19:33 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

U Semberiji se privodi kraju žetva suncokreta, poljoprivrednici zadovoljni (VIDEO)

Žetva merkantilnog suncokreta na 54 hektara u Semberiji privodi se kraju. Poljoprivrednici su zadovoljni prinosom od skoro tri tone po hektaru. Za razliku od kukuruza suncokret je tolerantan na sušu, nije zahtjevan za proizvodnju, a cijena je zbog ugovorene proizvodnje poznata prije sjetve pa sve veći broj semberskih ratara planira da pored tradicionalnih ratarskih kultura sije i ovu uljaricu.
Žetva suncokreta - Foto: RTRS
Žetva suncokretaFoto: RTRS

Prinosi merkantilnog suncokreta koji će biti prerađen u ulje, a ostaci iskorišteni za stočnu hranu su dobri - 2,9 tona po hektaru, a vlaga od sedam do devet odsto.

Imajući u vidu neujednačeno nicanje nakon sjetve i višemjesečnu sušu poljoprivrednici su zadovoljni.

Sa ugovorenom cijenom od 80 feniga po kilogramu prije sjetve, ova proizvodnja, kažu, mnogo je isplativija u odnosu na kukuruz.

Žetva sjemenskog suncokreta čija je proizvodnja ugovorena za Institut u Novom Sadu krenuće za desetak dana.

Suncokret nije zahtjevan ni u pogledu prihrane i zaštite koja je dosta jeftinija u odnosu na ratarske kulture, a dragocjen je i u plodoredu naročito na parcelama gdje se sije kukuruz u monokulturi.

- S obzirom da ovdje imamo situaciju da je sirak dominantan korov koji maletne ne može da se iskorjeni, prvenstveno u kukuruzu, suncokret je izuzetno dobar za plodored jer se u njemu bez problema rješavaju takvi korovi - rekla je Gordana Antić, inženjer poljoprivrede.

Proizvođačima koji namjeravaju iduće godine da zasiju ovu uljaricu ili prošire proizvodnju vjetar u leđa su i podsticaji Ministarstva poljoprivrede Srpske od 400 maraka po hektaru.