latinica  ћирилица
31/08/2024 |  20:30 | Autor: SRNA

Tramp: Pametno je biti u dobrim odnosima sa Moskvom i Pjongjangom

Bivši američki predsjednik Donald Tramp rekao je da je pametno angažovanje i biti u dobrim odnosima sa Rusijom i Sjevernom Korejom.
Donald Tramp (Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Donald Tramp (Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Govoreći na predizbornom skupu u Pensilvaniji, Tramp, republikanski kandidat, hvalio je svoje diplomatske napore kako bi poboljšao veze Vašingtona sa Pjongjangom, misleći na njegov sastanak 2019. sa sjevernokorejskim liderom Kim DŽong Unom u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dvije Koreje.

- Imao sam dobar susret sa Kim DŽong Unom iz Sjeverne Koreje. Sjetite se, bio sam prva osoba koja je otišla u tu zemlju - podsjetio je Tramp.

On je podsjetio i da je tada bilo govora i o nuklearnim sposobnostima Pjongjanga.

- To je prilično značajno. Dobro je imati dobre odnose - rekao je on i dodao da je pametno imati i dobre odnose sa Moskvom.

Tramp je ponovio da se ono što se sada dešava u odnosima sa Rusijom ne bi dogodilo da je on bio na vlasti.

On je oštro kritikovao aktuelnu američku administraciju, rekavši da predsjednik DŽozef Bajden ima veoma nizak nivo inteligencije, odnosno da sada više vjerovatno i ne postoji "jer mu se um totalno pomračio".

- Pametno biti u dobrim odnosima sa Rusijom - istakao je Tramp.

Trampove izjave uslijedile su kao odgovor na optužbe njegove izborne rivalke, potpredsjednika Kamale Heris, koja je u svom govoru o prihvatanju demokratske nominacije u Čikagu prošle sedmice kritikovala Trampa zbog njegovih odnosa sa sjevernokorejskim liderom – tvrdeći da se ona ne bi dodvorala "tiranima i diktatorima poput Kim DŽong Una koji navijaju za Trampa", podsjeća "Raša tudej".