latinica  ћирилица
20/09/2024 |  12:14 ⇒ 12:15 | Autor: SRNA

Frančeti: Spremamo se za rat sa Kinom 2027. godine

Admiral Lisa Frančeti, načelnik mornaričkih operacija SAD, otkrila je da priprema mornaricu za mogući rat sa Kinom 2027. godine.
Admiral Lisa Frančeti (Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT) -
Admiral Lisa Frančeti (Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT)

Frančetijeva naglašava da je njen cilj da pripremi 80 odsto mornaričkih snaga za borbeno raspoređivanje u kratkom roku, sa naglaskom na povećanje borbene gotovosti, tako da, u slučaju potrebe, mornarica može odmah da odgovori.

Ključni dijelovi plana uključuju više zapošljavanja, poboljšanje mornaričke infrastrukture, ubrzavanje radova na održavanju brodova te veće korištenja dronova i drugih autonomnih sistema.

Frančetijeva ističe da američka mornarica "crpi važne lekcije" iz ukrajinskog sukoba sa Rusijom u Crnom moru, kao i iz trenutne američke pomorske operacije protiv Huta u Јemenu.

Admiral Lisa Frančeti istakla je 2027. kao ključnu godinu zbog obavještajnih informacija prema kojima bi kineski predsjednik Si Đinping mogao tada da planira invaziju na Tajvan.

Iako nema dokaza da je Si izdao naredbe za invaziju, američki obavještajni funkcioneri tvrde da se Kina vojno priprema za takvu mogućnost - navodi "Geopolitika".

Obavještajna tvrdnja o kineskoj invaziji na Tajvan do 2027. prvi put je iznesena 2021. godine.

Plan Frančetijeve dolazi u vrijeme kada NATO i EU najavljuju jačanje vojnih kapaciteta.

Andrijus Kubilijus, bivši litvanski premijer i prvi komesar za odbranu EU, navodi da Evropa mora biti spremna za potencijalni sukob s Rusijom u sljedećih šest do osam godina.

Prema Kubilijusu, NATO i evropske vojne snage trebaju ubrzati svoje pripreme za budući rat, koji bi, zbog prisutnosti nuklearnog oružja, mogao brzo eskalirati.