latinica  ћирилица
20/09/2024 |  18:26 | Autor: Agencije

Eksplozije širom Bliskog istoka

Izraelska vojska je saopštila da je izvela "ciljani napad" na Bejrut, prestonicu Libana. Prethodno je Hezbolah je lansirao 140 raketa na sjeverni Izrael samo dan nakon što je vođa grupe Hasan Nasralah najavio osvetu zbog serija eksplozija u Libanu u zadnja tri dana.
Izrael - Liban, sukobi (foto: EPA-EFE/STR) -
Izrael - Liban, sukobi (foto: EPA-EFE/STR)

Izraelska vojska (IDF) je na mreži Iks objavila da je izveden napad na Bejrut, ali ne i dodatne informacije.

Stanovnici Bejruta objavili su snimke na kojima se vidi gust dim, ali se i čuju izraelski ratni avioni. Libanski mediji izvještavaju da ima najmanje osam žrtava ovog napada, kao i da su među njima djeca. Ranjeno je najmanje 58 ljudi. Pogođeno je južno predgrađe Bejruta, a meta napada bio je jedan od vođa Hezbolaha.

Kada je riječ o napadu Hezbolaha na Izrael, IDF navodi da su rakete pale u tri talasa u petak popodne, ciljajući mjesta duž opustošene granice sa Libanom.

Hezbolah je naveo, da je ruskim raketama "kaćuša" gađao nekoliko mjesta duž granice, uključujući više baza, kao i štab izraelske oklopne brigade za koji su rekli da su ga pogodili prvi put.

Hezbolah je takođe poručio da su rakete bile odmazda za izraelske napade na sela u južnom Libanu.

Hezbolah i Izrael razmjenjivali su gotovo svakodnevnu vatru od 8. oktobra, ali su napadi u petak jači od uobičajenog, piše AP.

Nasralah je u četvrtak izjavio da će nastaviti sa svakodnevnim napadima na Izrael, uprkos smrtonosnoj sabotaži komunikacionih uređaja njegovih članova, koju je opisao kao "težak udarac".