latinica  ћирилица
21/09/2024 |  09:24 ⇒ 09:24 | Autor: TANЈUG

Hitna sjednica SBUN poslije izraelskih napada na Bejrut; Dižarik: Region na ivici katastrofe

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održao je hitnu sednicu posle izraelskih vazdušnih napada na Bejrut i južni Liban, a portparol UN Stefan Dižarik upozorio je da se taj region sada nalazi "na ivici katastrofe", objavljeno je na zvaničnom sajtu UN.
Savjet bezbjednosti (Foto: EPA-EFE/STEPHANI SPINDEL) -
Savjet bezbjednosti (Foto: EPA-EFE/STEPHANI SPINDEL)

Sjednica je održana nakon što je pojačana prekogranična razmena vatre između libanske grupe Hezbolah i izraelskih snaga, i dva dana nakon smrtonosnih eksplozija bežičnih uređaja pripadnika Hezbolaha, u kojima je poginulo 37 ljudi.

Nastavak nasilja između Izraela, sa jedne strane, i Hezbolaha i Hamasa, sa druge, mogao bi da razbukti razoran regionalni sukob, upozorile su Ujedinjene nacije, nakon što je u jučerašnjem izraelskom napadu na Bejrut ubijeno najmanje 14 ljudi, uključujući visoke komandante Hezbolaha, a ranjeno 66.

Zamjenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmari Dikarlo izjavila je na sednici SB UN da postoji "opasnost od razbuktavanja situacije do čak mnogo većih razmera", prenosi Gardijan.

- Nije prekasno da se takva ludost izbjegne. Јoš ima prostora za diplomatiju. Snažno pozivam zemlje članice koje imaju uticaj na sukobljene strane da taj uticaj upotebe - rekla je Dikarlo.

Zamjenik američkog ambasadora u UN Robert Vud ponovio je stav Vašingtona da SAD nisu imale nikakvu ulogu u izraelskim napadima i pozvao sve umešane strane da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje bi region mogle da gurnu u pogubni rat.