latinica  ћирилица
21/09/2024 |  11:18 ⇒ 12:17 | Autor: RTRS

U Gradišci izložba posvećena Petru Prvom Karađorđeviću

Povodom 180 godina od rođenja i 120 godina od krunisanja na Malu Gospojinu Petra Prvog Karađorđevića Oslobodioca, u izložbenom salonu Kulturnog centra otvorena je istorijska izložba.
Izložba Petar Prvi Karađorđević - Foto: RTRS
Izložba Petar Prvi KarađorđevićFoto: RTRS

Autori izložbe su Bojan Vujčić, Dario Drinić i Bojan Vujinović.

- Kralj Petar je i bio u ovim krajevima u vrijeme Srpskog ustanka u BiH u vremenu 1875. do 1878. godine i zna se po izvorima da ga je na Kozari dočekao arhimandrit manastira Moštanica. Doduše tad nije bio arhimandrit već samo starješina Kirilo Hadžić inače rodom iz sela Turjaka - rekao je teolog Dario Drinić.

Mnogo pojedinosti povezuju Petara Prvog Karađorđevića i gradiško Potkozarje, saznanje je do koga su došli autori tokom pripreme izložbe povodom Male Gospojine, slave grada.

- Mi danas u Kralju petru vidimo nesalomivi uzor borbe za opstanak Republike Srpske - kaže izaslanik predsjednika Republike Srpske Marko Romić.

Namjera gradske i republičkih vlasti je da ono što nije realizovano prije 100 godina bude urađeno u što skorije vrijeme postavljanjem spomen - obilježja.

- I danas postoji ostavština makete kako je taj spomenik trebao da izgleda. Postament je bio završen i postavljen ali skulptura nažalost nikad nije došla u Gradišku - ističe istoričar Bojan Vujinović.

Kralj Petar Prvi Oslobodilac ostaće upamćen u srpskoj istoriji kao evropski liberal, prvi ustavni vladar, vrhovni komandant herojske oslobodilačke vojske, ali prije svega kao vladar koji je imao razumijevanja i ljubavi za svoj narod.

- Da kroz realizaciju i vraćanje te istorijske priče i činjenične priče "Gradiška mali Beograd"  da na početku naše Srpske varoši koja je definitivno dio naše Gradiške i duše Gradiške na početku te varoši da postavimo skulpturu Petra Prvog Oslobodioca - rekao je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.