latinica  ћирилица
21/09/2024 |  11:26 ⇒ 13:21 | Autor: SRNA

Kojić: Objavljivanje izvještaja - nastavak progona slobodnoumnih ljudi

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić izjavio je da izvještaj o negiranju navodnog genocida predstavlja nastavak progona svih slobodnoumnih ljudi.
Branimir Kojić - Foto: RTRS
Branimir KojićFoto: RTRS

Kojić je istakao da to predstavlja nastavak progona svih slobodnoumnih ljudi koji ne misle kao oni koji su doživjeli debakl kada su predložili rezoluciju u UN o Srebrenici, poput Njemačke i svih kosponzora te velike šarene laže.

- Sreća, pa je većina u UN bila na strani istine i stavila im do znanja da se u Srebrenici nije dogodio genocid nad muslimanima - naglasio je Kojić, govoreći o izvještaju o negiranju navodnog genocida koji je objavio Memorijalni centar Potočari.

Kojić je istakao da se, odmah iza imena predsjednika Republike Srpske, našlo i njegovo ime.

- U top 10, kako oni kažu, negatora nalaze se imena Radovana Viškovića, Ane Brnabić, Staše Košarca, Miodraga Linte, ali i mnogih medija kao što je Srna, Politika, Informer... U tekstu među negatore oni stavljaju i patrijarha srpskog, predsjednika Srbije, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, Gideona Grajfa, Zurofa... - istakao je Kojić za Srnu.

On je napomenuo da autori ovog izvještaja nisu pomenuli broj država koje nisu podržale sramnu rezoluciju, te istakao da je zanimljivo da su pojedinim autorima ovog izvještaja promijenjene i biografije, nakon što ih je prošle godine razotkrio.

- Moje ime se našlo već treću godinu zaredom na ovoj listi i to je nastavak ataka na mene prije svega od Emira Suljagića koji je protiv mene podnosio i krivičnu prijavu jer sam govorio o okolnostima pogibije njegovog oca koji se vodi kao žrtva lažnog genocida iz 1995. godine, a poginuo je mnogo ranije u napadu na srpsko selo. Oni nam žele zabraniti da govorimo o svom stradanju, žele nam zabraniti da govorimo istinu i moraju da znaju da to neće uspjeti - rekao je Kojić.

On je pozvao sve srpske predstavnike da stanu u zaštitu "malobrojnih koji imaju srce da govore istinu".

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, na čijem čelu je bio vodeći izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust Gideon Grajf, zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mjestu.