latinica  ћирилица
21/09/2024 |  19:35 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Potvrđeno - OBA BiH, uz podršku stranaca, pripremala atentat na Dodika i Vučića (VIDEO)

Kome i zbog čega smetaju predsjednici Republike Srpske i Srbije? Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH sa tadašnjim direktorom Osmanom Mehmedagićem Osmicom pripremala je atentat na predsjednike Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, potvrdili su ovo zvaničnici Srpske. Otkrivaju da je OBA tada potpuno razradila šemu i mrežu praćenja,a iz Federacije su to medijski pripremali. Spremne su, kažu, bile i grupe za egzekuciju. Insititucije Srpske i Srbije su na vrijeme dobile tu informaciju, pa su planovi osujećeni. Јedan je to, kažu, od razloga zašto je Mehmedagić uhapšen.
OBA - Foto: RTRS
OBAFoto: RTRS

Cilj jasan. Strategija razvijena. Prije nekoliko godina OBA na čelu sa tadašnjim direktorom Osmanom Mehmedagićem Osmicom razradila je plan likvidacije dvije ključne političke ličnosti u Srpskoj i Srbiji- predsjednika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića. Sve su planirali,ali ne i da će u toj namjeri biti osujećeni. Do zvaničnika Srpske i Srbije na vrijeme je stigla ta informacija.

- Bila je potpuno razrađena šema u kojoj su prvo razvili mrežu praćenja u Srbiji Vučića i njegovih aktivnosti. Vršili su medisjku pripremu svega toga u Federaciji prema Vučiću i meni. Sada postoje i dokazi organizacionog karaktera da su se spremale i grupe za egzekuciju i ostalo./ Ako ima neko obavještajnu službu ima Srbija. Misle da mogu u Srbiji nešto da urade Oni su budale. Znali smo to - istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Da su institucije na vrijeme dobile obavještajne informacije potvrdili su i predsjednik parlamenta Srpske Nenad Stevandić i premijer Radovan Višković. Kažu, namjera Osmice i OBE prvenstveno je bila institucionalno oslabiti Srpsku i Srbiju. Višković otkriva da plan nisu kovali sami.

- Nemojte se zanositi da su to mogli sami tu su bile strane obavještajne agencije. Imali smo, zahvaljujući našim prijateljima, informacije na vrijeme, i to se nije desilo. Ali, nije ništa isključeno i nemojte se zavaravati da je to ad akta - rekao je Radovan Višković, premijer Srpske. 

Nenad Stevandić, predsjednik NSRS kaže dsa tada nije postojao mehanizam da se to dokaže.

- Nije postojao mehanizam da se to tada dokaže. Oni koji su to pripremali su u zatvoru ili su zbrisani sa političke scene, a mi koji čuvamo Srpsku smo tu sa Republikom Srpskom - istakao je Stevandić.

Neki jesu u zatvoru, ali nema opuštanja, smatraju zvaničnici. Svakodnevni pritisci na Srpsku, kažu, upozoravaju da je na političkoj i društvenoj sceni još mnogo istomišljenika bivšeg direktora OBE. Potvrđuju to i stručnjaci za bezbjednost.

- Upućuje na to da je BiH zemlja u kojoj se građani ne mogu imati povjerenja u nju i ne mogu se osjećati sigurnim ako su najviši zvaničnici i političke ličnosti ugrožene i ako je javno upućena prijetnja njihovom životnom integritetu. Nemogu se ni drugi osjećati sigurno - poručio je Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Nezavisnog univerziteta Banjaluka.

Podsjećamo, da je u martu ove godine predsjednik Milorad Dodik rekao da mu se konstantno prijeti da će biti uhapšen i da je dobio informaciju da će pucati u njega ako ljudi koji ga čuvaju pruže otpor. Da li svemu ovome u prilog ide i montoran proces protiv njega, američke sankcije i izjave pojedinaca da je Dodik smetnja u BiH, pitaju stručnjaci za bezbjednost u Srpskoj.