latinica  ћирилица
21/09/2024 |  19:43 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Da li će građani BiH biti oslobođeni plaćanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine? (VIDEO)

Da li će građani BiH biti oslobođeni plaćanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine? Ako se pita predstavnike i kadrove Republike Srpske - hoće. Međutim, prijedlog izmjena zakona koji je predložio ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić, treba da prođe u oba doma Parlamentarne skupštine.
Nekretnine - Foto: RTRS
NekretnineFoto: RTRS

Podrška na nivou BiH za inicijativu postoji i u formi prijedloga i mogla bi da se nađe na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Јedan od glavnih razloga odlaska mladih iz BiH, pokuzuju gotovo sva istraživanja, jeste nemogućnost rješavanja stambenog problema.

Usvajanjem izmjena zakona koje je predložio ministar Srđan Amidžić, kupovina prve stambene jedinice znatno bi bila olakšana.

Onima koji su već započeli proces kupovine stana, bio bi omogućen povrat PDV-a.

- Ukoliko je neko sada našao neki stan po cijeni od 3.000 maraka po kvadratnom metru, slobodno neka potpiše predugovor, rezerviše, uplati kaparu, a ne da čeka usvajanje zakona koje može trajati dva do tri mjeseca i da dovede sebe u situaciju da tada kada se usvoji zakon, taj stan košta 3.200 maraka. Znači, nastupili smo i sa te strane odgovorno - naglašava Amidžić.

Ovu mjeru inicijalno je prvi predložio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kako bi se olašala kupovina prve nekretnine.

Danas, ova inicijativa se odnosi na čitavu BiH. Predsjednik Srpske kaže da podrška za ovu mjeru na zajedničkom nivou postoji.

- To je nešto što će omogućiti, prije svega mladim ljudima koji kupuju stanove da mogu da kupe bez poreza, a to znači nekih 17 odsto, da se ta prva nekretnina oslobodi. Kad se taj stan poslije bude prodavao moralo bi da se plaćaju sve dadžbine - navodi Dodik.

I Vlada Srpske spremna je da podrži inicijativu.

Premijer Radovan Višković kaže da će srpski kadrovi u zajedničkim institucijama kao i u Upravi za indirektno oporezivanje glasati za usvajanje mjere.

- Ta mjera ili povlastica će se koristiti u čitavoj BiH i za mlade bračne parove i ljude iz hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda, prema tome ne vidim nijedan razlog da bi bilo protiv. Ali znajući kako vladaju odnosi u BiH, ne bi me iznenadilo da budu protiv - rekao je Višković.

Za dobrobit građana, oko ove inicijative ne bi trebalo biti spora.

Ali svakako da ne bi bilo prvi put da jedna sasvim razumna i dobronamjerna inicijativa bude blokirana samo zato što dolazi iz Republike Srpske.