latinica  ћирилица
22/09/2024 |  07:51 ⇒ 11:57 | Autor: Agencije

IDF: Presretnute sve rakete koje je Hezbolah lansirao tokom noći; Stejt department pozvao Amerikance da napuste Liban

Izraelska vojska saopštila da je Hezbolah tokom noći ispalio 24 rakete na sjever Izraela i da ih je sve presrela protivvazdušna odbrana. Stejt department pozvao Amerikance da napuste Liban i ne putuju u tu zemlju zbog "nepredvidive prirode sukoba".
Gaza (Foto: EPA-EFE/MAHMOUD ZAKI, ilustracija) -
Gaza (Foto: EPA-EFE/MAHMOUD ZAKI, ilustracija)

Stejt department pozvao Amerikance da napuste Liban i ne putuju u tu zemlju

Američki Stejt department pozvao je Amerikance u Libanu da napuste tu zemlju zbog eskalacije sukoba između Izraela i Hezbolaha, dok su komercijalni letovi i dalje dostupni.

- Zbog nepredvidive prirode tekućeg sukoba između Hezbolaha i Izraela i nedavnih eksplozija širom Libana, uključujući Bejrut, američka ambasada poziva građane SAD da napuste Liban dok su komercijalni letovi još uvek dostupni - naveo je Stejt department u saopštenju.

Komercijalni letovi su trenutno dostupni, ali sa smanjenim kapacitetom.

Ako se bezbjednosna situacija pogorša, komercijalne isporuke mogu da postanu nedostupne.

U saopštenju je dodato da američka ambasada možda neće moći da pomogne građanima SAD koji odluče da ostanu u Libanu.

Stejt department je takođe pozvao građane da ne putuju u Liban zbog kriminala, terorizma, građanskih nemira, kidnapovanja i rizika od oružanog sukoba.

IDF: Presretnuto svih 24 raketa koje je Hezbolah lansirao na sjever tokom noći

Izraelska vojska saopštila je da je libanska militantna grupa Hezbolah tokom noći ispalila 24 rakete na sjever Izraela i da ih je sve presrela protivvazdušna odbrana.

Veliki komadi gelera pali su u dolinu Јezrel nakon presretanja, nanijevši štetu na štali u jednoj oblasti i lakše ranivši jednog čovjeka.

Vojska takođe navodi da su talasi vazdušnih napada u Libanu juče popodne i tokom noći vjerovatno osujetili većinu planiranih lansiranja Hezbolaha.

Pogodili su stotine raketnih bacača Hezbolaha usmjerenih na sjeverni Izrael, navodi IDF.

Hitna pomoć je saopštila da su tri osobe lakše povrijeđene u posljedicama raketnih napada u Krajotu i Donjoj Galileji.

Izraelska vojska nastavlja sa operacijama širom Pojasa Gaze. Na meti IDF-a bila je škola "El Falah" u naselju El Zejtun, južno od grada Gaze, u kojoj su se nalazila raseljena lica. Poginula su najmanje 22 Palestinca, a 30 su povrijeđena.

Izraelska vojska, sa druge strane, tvrdi da je izvela napad na grupu Hamasovih operativaca u komandnoj prostoriji koja se, kako kažu, nalazila u okviru škole.

Direktorka kompanije povezana sa eksplozijama pejdžera u Libanu saslušana je u Mađarskoj obaveštajnoj službi – tvrdi da nije napravila pejdžere i da je ona "samo posrednica".

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan osudio je izraelske napade u Bejrutu, ocijenivši da Izrael izvodi napade poput terorističke organizacije.

U izraelskom vazdušnom napadu na komandante Hezbolaha u predgrađu Bejruta izvedenom u petak poginulo je najmanje 37 ljudi, uključujući troje djece i sedam žena, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja, a spasioci i dalje tragaju za ljudima nestalim u ruševinama.

Izraelska vojska tvrdi da je gotovo uništeno vođstvo Hezbolaha.

Ta libanska grupa je, sa druge strane, imenovala 16 pripadnika te grupe ubijenih u izraelskom vazdušnom napadu na Bejrut, uključujući visokog lidera Ibrahima Akila i još jednog vrhovnog komandanta Ahmeda Vahbija.