latinica  ћирилица
22/09/2024 |  10:25 ⇒ 16:10 | Autor: RTRS

Atletičarka Јelena Gajić ispisala istoriju kraljice sporta u Srpskoj (VIDEO)

U 15 godina dugoj sportskoj karijeri osvojila je brojne nagrade i priznanja. Ovo je priča o djevojci koja je sportu posvećena 24 sata.
Јelena Gajić - Foto: RTRS
Јelena GajićFoto: RTRS

Sve je počelo prije deceniju i po, kada je na nagovor drugarice iz razreda otišla na prvi trening. Već tada je shvatila da je atletika sport kojim se želi baviti. Da je odluka ispravna, pokazalo se vrlo brzo, kada je rezultatima koje je bilježila u trkama na 400 i 800 metara, uprkos teškim uslovima za treniranje, počela pisati istoriju kraljice sporta u Prnjavoru.

- Trenirali smo po ulicama, snalazili smo se kako smo mogli, ali ipak sam ja i iz ovih ulica ostvarila Balkansku medalju kao najmlađa u toj trci na 1.500 metara, osvojila sam tada zlatnu medalju, tako da ja uvijek govorim da nisu uslovi toliko bitni, koliko je bitno ono što vi nosite u sebi i sa sobom - rekla je Gajićeva.

A u sebi Јelena nosi pobjednički duh, uspjesima gotovo da se ne zna broj! Sedam godina za rednom bila je najuspješnija sportistkinja Prnjavora, polufinalistkinja Evropskog prvenstva, takmičila se u finalu Mediteranskih igara, osvajačica je dvije Balkanske medalje, postavila je i nekoliko rekorda Srpske i BiH.

- Svako takmičenje prethodno, stimuliše vas za svako naredno. Tako da svaka sezona mi je bila bolja od bolje, pogotovo proteklih osam godina, svaka je bila godina progresivna, tako da imam razlog zašto da nastavim trenirati - kaže Јelena.

I nije samo u atletici uspješna! Svakodnevne višesatne treninge uspjela je da uskladi i sa drugim obavezama i da na Fakultetu za fizičko vaspitanje i sport bude student generacije. Sve to kaže ne bi mogla, da nije imala podršku porodice i prijatelja. Drugarica Nikolina, najbolje je razumije i sama se bavi plivanjem, pa zna na najbolji način da proslavi sportske uspjehe, ali i pruži riječi utjehe, ako zacrtani ciljevi nisu ostvareni.

- Bez obzira na kakvu prepreku da je naišla, nikada nije odustala i to stvarno svi treba da primjenjuju i ugledaju se na to. Prijatelj kojeg svako može da poželi, uvijek je ti i u dobru i u zlu, opuštena, skromna i posvećena onom što radi - istakao je Nikola Kopanja iz Banjaluka.

Iz rodnog Prnjavora Јelena se zbog tartan staze koja joj je neophodna u trenažnom procesu, preselila u Banjaluku. Trenutno radi bez trenera, iza nje je dovoljno iskustva i stečenog znanja na fakultetu da najbolje zna napraviti plan rada, iako priznaje da je jednostavnije organizovati trening, nego realizovati zacrtane ciljeve.

- Moj definitivno najdraži rezultat je ovogodišnji rezultat, koji smo moj prethodni trener Vladimir Јakovljević i ja dugo ganjali, mogu tako reći. To je rekord na 800 metara ispod 2.05, sada je 2.04.51. To je bila velika želja nama dvoma, tako da uspjela sam ove godine - dodala je Јelena.

Predano će raditi i u narednom periodu. Cilj za ovu sezonu u dvorani joj je da svoje rekorde u Srpskoj i BiH podigne za stepenicu više. A tokom ljeta će pokušati da se približi normi za evropsko i svjetsko prvenstvo.

Kruna karijere bio bi kaže odlazak na Olimpijske igre, nakon čega će u sportsku penziju. Iako se završetku njene karijere ne radujemo, uvjereni smo da ćemo Prnjavorčanku gledati na Olipijadi već 2028. u Los Anđelsu.