latinica  ћирилица
22/09/2024 |  11:55 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

U Ljubinju obilježena slava opštine i hrama Rođenja Presvete Bogorodice (VIDEO)

U Ljubinju je, u prisustvu brojnih vjernika, predstavnika lokalnih zajednica iz Hercegovine i republičkih institucija, obilježena slava hrama Rođenja Presvete Bogorodice i opštine, tradicija koja nije prekidana vijekovima.
Slava opštine Ljubinje - Foto: RTRS
Slava opštine LjubinjeFoto: RTRS

Ta lokalna zajednica, poslije dugogodišnjih najava, konačno je završila neke infrastrukturne projekte.

Novcem iz lokalnog budžeta i kreditnim sredstvima, konačno je završena centralna, Svetosavska ulica u Ljubinju. Sa budžetom od nepunih četiri miliona maraka, poručuju iz Opštine, prethodnih godina imali druge prioritete.

- To je nešto što nas je čekalo dugi niz godina, ali smo se odlučili da uradimo prigradska naselja - rekao je načelnik opštine Ljubinje, Stevo Drapić.

Poslije nešto više od dvije godine, i administracija je uselila u dio opštinske zgrade, koji je bio oštećen u zemljotresu prije dvije godine. Završeno je uređenje i postavljanje kanalizacione mreže u manjim gradskim ulicama. Novac iz kabineta predsjednika Srpske, kaže Drapić, uložen je u sportsku infrastrukturu. Ipak, nerješiv problem je nedostatak radnih mjesta, pa se mladi sve češće odlučuju za odlazak. Oni koji ostaju uglavnom se bave poljoprivredom.

Osmu godinu rada i slavu obilježilo je i preduzeće "Alivitfarm", jedinstven pogon za preradu bijelog, ljubinjskog luka. Sa godišnjom proizvodnjom od oko milion i po jedinica, njihovi proizvodi, kažu, osim eks ju tržišta, stižu u zapadnoevropske zemlje, američko i azisjko tržište. Proizvodnja se odvija pod kontrolom nauke.

- Uticaj nauke i učešće nauke ovde je veliko, od standardizacije proizvoda, tehnoloških procesa, unapređenja sirovine, finalizacije kontrolisane proizvodnje, u svaku fazu uključena je nauka - ističe prof.dr. Ivana Nešić sa Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Nišu.

Finalizacijom novih proizvoda i otvaranjem novih tržišta, navode, stvaraće se pretpostavke i za otvaranje novih radnih mjesta.