latinica  ћирилица
22/09/2024 |  16:47 ⇒ 23/09/2024 | 07:33 | Autor: RTS

Vučić u Njujorku: Govoriću o poziciji Srbije; KiM najvažniji dio mog govora (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima u Njujorku da postoje velike razlike kada je u pitanju mir u svijetu.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima u Njujorku da postoje velike razlike kada je u pitanju mir u svetu.

- Što se tiče teme mog govora, danas ćete samo deo toga da vidite, a biće opširnije u govoru u UN. Govoriću o poziciji Srbije i onome što je važno za našu zemlju, ali i o urušavanju svih međunarodnih prava - istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić koji je došao u Njujork na dvodnevni Samit o budućnosti u okviru 79. sednice Generalne skupštine UN, rekao je danas novinarima da je ovaj samit nešto za šta su mnogi mislili da neće moći da funkcioniše.

Predsjednik Srbije izjavio je da će tokom boravka u Njujorku imati puno važnih sastanaka sa svjetskim liderima, kao i da će u okviru Generalne skupštine UN održati govor u utorak između 19.30 i 20 časova po srpskom vremenu i da će govoriti prije svega o narušavanju svih principa međunarodnog javnog prava, kao i o KiM.

- Antonio Guteres je postavio pet tačaka, a to su održivi razvoj, dva su mir i bezbjednost, pa energetika i klimatske promjene, mladi i njihova budućnost, i posljednja je transformisanje upravljanja. Kroz rezolucije koje su donosile UN došlo se do toga da svi opet traže rješenja o multilateralizmu. Ali ono što ja mogu da kažem je da postoji globalni jug, i velike zapadne sile. Velike su razlike između njih, pa i oko načina finansiranja. Zapad neće da ruši svoju finansijsku arhitekturu - istakao je Vučić.

Napomenuo je da danas ima sastanak sa Redžepom Tajipom Erdoganom i da postoje mnoge teme o kojima treba da razgovaraju.

U sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku danas počinje dvodnevni Samit o budućnosti, u okviru 79. sednice Generalne skupštine UN, koji je uvod u generalnu debatu sjednice u utorak, 24. septembra.

Na Samitu o budućnosti učestvovaće brojni predsednici, premijeri, ministri spoljnih poslova, a među učesnicima je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će govoriti na drugoj plenarnoj sesiji.