latinica  ћирилица
22/09/2024 |  17:02 ⇒ 22:02 | Autor: RTRS

Može li Evropski sud za ljudska prava ohrabriti Sud BiH da, ipak, pozove Šmita za svjedoka u procesu protiv Dodika i Lukića? (VIDEO)

Pred Evropskim sudom za ljudska prava na sjednici zakazanoj za novembar, u predmetu Kovačević, koji otvara pitanje promjene Ustava BiH, svjedočiće i Kristijan Šmit. Advokat predsjednika Republike Srpske Goran Bubić pita da li je to prilika da Sud u Srazburu ohrabri Šmita da se konačno pojavi pred Sudom BiH kao svjedok u aktuelnom procesu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića.
Zgrada Evropskog parlamenta u Strazburu - Foto: SRNA
Zgrada Evropskog parlamenta u StrazburuFoto: SRNA

To bi bila prilika da se otklone sve nejasnoće u vezi njegovog statusa , ipak dosadašnji tok sudskog procesa pokazao je kažu pravnici da se namjerno odbija Šmitovo pojavljivanje pred Sudom.

Saznanje da će se kao svjedok pojaviti pred Evropskim sudom za ljudska prava, nameće pitanje zašto Kristijan Šmit odbija da svjedoči pred Sudom BiH u aktuelnom procesu protiv predsjednika Republike Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika. Odgovor je jednostavan, u Strazburu će ga prihvatiti kao visokog predstavnika dok bi se pred advokatima Milorada Dodika i Miloša Lukića "znojio" da dokaže taj status.

- Zato bi ovakvo postupanje Evropskog suda za ljudska prava trebalo ohrabriti Sud BiH da se Šmit, ipak, pozove i sasluša kao svjedok u krivičnom predmetu protiv predsjednika Dodika i Miloša Lukića. Pojavljivanje pred sudom države,u kojoj stoluje, doduše pod protivrječnim okolnostima, nije nikakvo unižavanje već bi predstavljalo izraz poštovanja prema pravosuđu u BiH - rekao je Goran Bubić, odbrana predsjednika Republike Srpske.

Sudija Sena Uzunović odbila je zahtjev odbrane Milorada Dodika da svjedoči Kristijan Šmit, jer navodno ima diplomatski imunitet. Umjesto relevantne Rezolucije Savjeta bezbjednosti o imenovanju, na volšeban način vjerovatno na intervenvciju bivšeg predsjednika Suda Ranka Debevca u proces je uvedena Informacija MIP iz decembra 2023. o diplomatskom statusu visokog predstavnika. Da misterija bude veća, taj dokument ne spominje se u optužnici i nije naslovljen na broj krivičnog predmeta.

- U sudskom spisu se pojavili dokumenti koji nisu provedeni kao dokazi. U tim prilozima navodno je Njemačka rekla da je Šmit visoki predstavnik i onda je OHR dostavio MIP da se on proglasi, odnosno da mu se izda legitimacija sa potpunim imunitetom. Bečka konvencija to ne predviđa tako - rekao je Miljkan Pucar advokat.

Poziv Kristijanu Šmitu da se pred Evropskim sudom za ljudska prava sasluša u svojstvu svjedoka, bez obzira na koje okolnosti, dokaz je da nema razloga da se u istom svojstvu ne pozove i saluša pred Sudom BiH. Od Šmita bi saznali ko ga je, kada i kako imenovao a ko potvrdio imenovanje, tada bi kažu pravnici "pale sve maske".

- Krivično djelo koje mu se stavlja na teret i jednom i drugom i Lukiću i predsjedniku Dodiku jeste neizvršavanje odluka visokog predstavnika. Pa sama logika stvari jeste pa dajte da saslušamo tog čovjeka. Prvo i osnovno pitanje, da ga pitamo jesi li ti visoki prtedstavnik . Ili se lažno predstavljaš - rekao je Miodrag Stojanović advokat.

Izvjesno je da se Kristijan Šmit neće pojaviti pred Sudom jer bi se kao kula od karata raspala tvrdnja da je legitimni visoki predstavnik koji ima pravo da interveniše u domaće zakone, što je osnov za sudsku hajku na legitimno izabranog predsjednika Republike Srpske.