latinica  ћирилица
22/09/2024 |  17:08 ⇒ 23/09/2024 | 07:32 | Autor: RTRS

Most u banjalučkom naselju Česma u završnoj fazi; Grad još nije riješio imovinske odnose (VIDEO)

Radovi na izgradnji mosta u Česmi, koji povezuje grad sa jednim od najvećih prigradskih naselja su u završnoj fazi. Za ovaj kapitalni projekat u Banjaluci, Vlada i Putevi obezbijedili su 6,6 miliona maraka. Iako se brzo gradi, most neće biti u funkciji dok Grad ne riješi imovinsko - pravne odnose i izgradi pristupnu saobraćajnicu. Na pitanje, kada će to biti, iz Gradske uprave nismo dobili odgovor.
Most u Česmi - Foto: RTRS
Most u ČesmiFoto: RTRS

Mještani banjalučkog naselja Česma kažu da zbog svakodnevnih gužvi i saobraćajnog kolapsa, više od 60 minuta putuju do grada, iako su od centra udaljeni samo četiri kilometra. Iako vide da se radovi bliže kraju, strahuju da , ipak, još dugo neće moći da ga koriste.

- Izgradnja ovog mosta, ne samo meni nego svim mještanima znači jednu vezu sa gradom koja će nam olakšati svakodnevnu komunikaciju, odlazak na posao u školu. Prije neki dan sam putovao sat vremena do centra - rekao je Dragan Kokan, mještanin Česme.

Slađana Nedimović dodaje da su tako blizu grada, a tako daleko.

- Kružimo kroz Trapiste, idemo na Incel. Ne znamo stvarno više na koju stranu da okrenemo kako bi stigli na vrijeme, uglavnom je kašnjenje, a i živci su pri kraju - dodala je ona.

Da su ogromne gužve u saobraćaju potvrđuje i Ružica Kresojević.

- Vjerujem da će se izgradnjom mosta smanjiti gužve, ovo će biti obilaznica. To puno znači - kaže Kresojevićeva.

Putevi Srpske su ispunili svoj dio dogovora, a pošto Gradska uprava ne radi svoj posao, pristupni putevi, kao i imovinsko-pravni odnosi, ni nakon dvije godine nisu riješeni. Uprkos svemu, gradonačelnik je slavodobitno najavio da će most biti u upotrebi do kraja septembra. Kako, kada pristupni putevi nisu završeni?

-  Obaveza Puteva Republike Srpske je most. U potpunosti ga finansiraju Putevi u saradnji sa Vladom Republike Srpske, dok je obaveza Grada imovisnki projekti i pristupne saobraćajnice. Kada Grad ima neku obavezu vidimo kako to ide. To ide nakaradno i jako sporo. Oni nisu rješili imovinske odnose za pristupni put ni sa jedne ni sa druge strane. Pogotovo sa strane Vitamnike i Niskogradnje. Tamo nije izmjenjen regulacioni plan, nema građevinske dozvole - isitče Borivoj Obradović poslanik u NSRS.

Direktor Puteva Republike Srpske Milan Dakić ističe da još uvijek nisu dobili obavještenje, da li su ti imovinski odnosi završeni i kada će se uraditi pristupne saobraćajnice kako bi most bio pušten u funkciju.

Izgradnja osnovne konstrukcije mosta trebala bi da bude završena do kraja ovog mjeseca, nakon čega slijedi izgradnja pješačkih staza, postavljanje ograde, rasvjete i asfaltiranje mosta.

- Urađeni su svi obali obalni i središnji oborci. Urađeno je 90 odsto nosača na mostu. U narednoj sedmici očekujemo da praktično most bude spojen sa druge strane obale i da montiramo preostale nosače. Nakon toga će ostati da se uradi kolovozna ploča preko mosta. Ako vrijeme posluži to bi moglo biti za 15-20 dana - ističe Dakić.

Iako je Česma jedno od najbrže rastućih naselja, suočava se sa brojnim problemima.

- Što nam smanjiše 500 metara ceste, ako su nam obećali kilometar. I kanalizacija i trotoari u sve. Oni su nama smanjili, e to nam je krivo - kaže Mladen petrović član Savjeta Mjesne zajednice Česma.

Prije će se izgraditi most dužine skoro 172 metra i širine više od 15 metara nego što će Grad rješiti imovinsko- pravne odnose i pristupni put, poručuju iz Puteva Srpske. Ukoliko Grad uskoro ne završi svoj dio posla, cijeli projekat bi mogao kasniti.