latinica  ћирилица
22/09/2024 |  17:50 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

PDP slijedi SNSD - podržavaju prijedlog o ukidanju PDV-a na prvu nekretninu (VIDEO)

Inicijativa o ukidanju PDV-a na prvu nekretninu u BiH, koju je najavio ministar finansija u Savjetu ministara Srđan Amidžić, imaće podršku PDP-a u Parlamentarnoj skupštini. Tako kaže predsjednik ove stranke Branislav Borenović.
Stanovi - Foto: RTRS
StanoviFoto: RTRS

Ubrzo mu je stigao odgovor iz SNSD. Procedura će biti sprovedena vrlo brzo, ali na način koji neće ponižavati građane, kao što to radi PDP prema građanima Banjaluke, kaže Radovan Kovačević.

Oni će svoja prava ostvarivati dostojanstveno, pred institucijama, jednaki pred zakonom, bez potrebe da dolaze na noge bilo kome - istakao je Kovačević.

Dva dana nakon što je ministar finansija u Savjetu ministara Srđan Amidžić pokrenuo proces da u BiH bude usvojen zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine, koji je inicirao predsjednik Republike Milorad Dodik - podrška ovom prijedlogu stigla je i od lidera opozicionog PDP-a Branislava Borenovića.

- Mislim da ovo treba završiti odmah. Pozivam i Ministarstvo finansija na nivou zajedničkih institucija BiH da odmah upute zakon u parlamentarnu proceduru i da ove sedmice izglasamo to - rekao je Borenović.

Ukidanje PDV-a na prvu nekretninu dokaz je naše posvećenosti stvaranju ozbiljnih procedura koje podjednako služe svim građanima, bez ponižavanja i stvaranja lažnih nada, kao što je to bio slučaj sa PDP-om u Banjaluci, odgovorio je SNSD-ov Radovan Kovačević.

Podsjeća Kovačević da su se akcije poput "kartica prijateljstva" i besplatnih placeva, koje je najavio Draško Stanivuković, pokazale kao prevara.

- Nažalost, iako poštujem iskustvo Branislava Borenovića, moram konstatovati da je, izgleda, pokupio manire svog mlađeg kolege Stanivukovića, pa sada demagoški i populistički traži da procedura bude završena za samo nekoliko dana. Dragi Borenoviću, ta procedura će biti sprovedena vrlo brzo, ali na način koji neće ponižavati građane - naglasio je Kovačević.

Nije Borenović na današnjoj konferenciji mnogo govorio o situaciji u redovima partije čiji je predsjednik.

Ali da situacija nije bajna, očigledno je već duži period. Od opštih izbora 2022. i odlaska Јelene Trivić, do brojnih nesuglasica na relaciji Draško Stanivuković - Igor Crnadak.

Iako je Borenović u tom sukobu stao na stranu Stanivukovića, mediji tvrde da upravo Stanivuković i Nebojša Drinić pokušavaju da ga smijene sa čela partije. Borenović to negira.

- Apsolutno to ne stoji. Moram reći, što je više klevete i laži, to je meni naš PDP miliji i draži - dodaje Borenović.

Sve glasnije se pominje i da će istaknuti član banjalučkog odbora Dragan Milanović napustiti PDP. On to demantuje.

Član je Predsjedništva PDP, ali ne vidi ništa neobično u tome što se na skupovima stranke rijetko ili gotovo nikako ne mogu vidjeti Igor Crnadak i Mladen Ivanić?

- Gospodin Crnadak je šef Kluba poslanika PDP i to je njegov fokus djelovanja. Što se tiče gospodina Ivanića, počasnog predsjednika, on je prije par dana bio na jednoj od tribina, koliko mu njegove obaveze dozvoljavaju - jasan je Dragan Milanović, član Predsjedništva PDP-a.

Da li je ovaj mjesec nezgodno iznositi prljavi veš iz stranke u javnost, pa ni pojedini članovi PDP-a pred kamerama nisu potpuno otvoreni. Da Crnatka nije bilo na skupovima gdje je Stanivuković samo je konstatovano bez dublje analize.

- Nije bilo. Nismo ga ni očekivali. Ne znam, to je tako, bez onoga koga nema bez njega se može - rekla je Smiljana Moravac Babić, član PDP-a.

Da su nesuglasice u vrhu PDP već duže vrijeme očigledne tvrde i neki od bivših članova ove stranke.

- Partija je Draško Stanivuković. Danas Borenović nema nikakav uticaj više, izuzev što je potpisnik - smatra Siniša Đorđević, bivši član PDP-a.

Kako god PDP je, ocjenjuju analitičari, na raskrsnici.

- PDP je danas u ozbiljnoj krizi, dosta je podijeljen i to osipanje je vrlo vidljivo i nastavlja se i dalje - kazao je Drago Vuković, profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Iako većina članova PDP-a negira da unutar stranke postoji dugogodišnja kriza, analitičari smatraju da brojna neslaganja, napuštanja partije i javna prepucavanja jasno pokazuju da iza PDP-a nisu najsjajniji dani. Kakvi će biti oni predstojeći?