latinica  ћирилица
22/09/2024 |  19:56 ⇒ 20:35 | Autor: SRNA

Svečano otvoren 25. lutkarski festival "Lut fest"

Festivalskom himnom "Lutke lut festa" i predstavom "Mala sirena" u režiji Biserke Kolevske, Dječijeg pozorišta iz Banjaluke večeras je u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo svečano otvoren 25. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest".
Istočno Sarajevo "Lut fest" - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo "Lut fest"Foto: SRNA

Festival već četvrt vijeka organizuje "Forum teatar" iz Istočnog Sarajeva, koji ima status reprezentativnog udruženja u oblasti pozorišne umjetnosti Republike Srpske.

Direktor Festivala Vitomir Mitrić rekao je na otvaranju da "lutke iz cijelog svijeta žive i govore u ovom gradu jezikom lutkarstva 25 godina, a "animu", svoju dušu, lutke su poklonile svim dobronamjernim ljudima".

- Neka pobijedi jezik dobrote nad zlom i neka živi lutkarstvo - poručio je Mitrić.

Ova prestižna međunarodna lutkarska manifestacija trajaće do 27. septembra u Istočnom Sarajevu na scenama Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo.

Okupljene su u sali Narodnog pozorišta u Istočnom Sarajevu pozdravili načelnik Uprave grada Istočno Sarajevo Nikola Vujičić i načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, koji su poželjeli da ova "manifestacija mladosti" traje unedogled.

Plaketa "Zlatna anima" dodijeljena je Gradu Istočno Sarajevo i opštinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, Gradu Zvorniku, Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara.

Zahvalnice za podršku i pomoć u organizaciji "Lut festa" dodijeljene su Dječijem pozorištu Republike Srpske iz Banjaluke, Dobrinki Maksimović, Sreti Kovaču, štampariji "Ermeks", RTRS-u, Novinskoj agenciji Republike Srpske - SRNA, Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, kompaniji "Bambi", Turističkoj organizaciji Istočnog Sarajeva.

Na 25. "Lut festu" učestvuju lutkarska pozorišta iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH, Bugarske, Јermenije, Јužne Koreje, Mađarske i Ruske Federacije.

Sutra u 11.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće održana predstava "Utopija", Lutkarskog kazalište Mostar, a u 18.00 časova u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo Pozorište lutaka "Pinokio" iz Beograda izvešće predstavu "Snežana i sedam patuljaka".

U utorak, 24. septembra, u Kulturnom centru od 11.00 časova biće izvedena predstava "Zec i pas", Pozorište lutaka "Pinokio", a u 18.00 časova teatar "Ro Ginarae" iz Јužne Koreje izvešće predstavu pod nazivom "Drvosječa i nebeska vila", korejsku narodnu bajku.

Za srijedu, 25. septembra, je u Kulturnom centru od 11.00 časova planirano izvođenje predstave "Kad imaš kućnog zmaja", "Stejt papet teatra" iz bugarskog grada Slivena, a od 18.00 časova Narodno pozorište "Toša Јovanović" iz Zrenjanina odigraće predstavu "Zmajić Ogi".

"Teatrol teatar" iz Јermenije će u četvrtak, 26. septembra, u 10.00 časova u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo izvesti predstavu "Mali princ", dok je za 11.00 časova u Kulturnom centru planirana predstava "Palčić" Državnog lutkarskog pozorišta "Makačkala" iz Dagestana (Ruska Federacija), a u 16.00 časova predstava "Gobi dens kompani" iz Budimpešte pod nazivom "Dva metra kvadratna".

Isto veče od 18.00 časova u Narodnom pozorištu biće odigrana predstava "Alisa u zemlji drveća" Kruševačkog pozorišta.

Posljednjeg dana Festivala, u petak, 27. septembra, u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo biće održana ceremonija svečanog zatvaranja 25. "Lut festa" i dodjela nagrada, s početkom u 11.00 časova.

Prateći program 24. "Lut festa" čine interaktivne i kreativne radionice, masterklas predavanja, promocije knjiga o lutkarstvu i drugi edukativni festivalski programi koji doprinose značaju festivala, u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti.

Predstave na 25. "Lut festu" ocjenjivaće dva žirija.

Međunarodni stručni žiri u sastavu profesor Bonjo Lungov iz Bugarske, Valentina Fursova iz Estonije i profesor Mladen Јanković iz Republike Srpske nakon ocjenjivanja predstava dodijeliće skulpturu "Zlatna anima" za najbolju predstavu Festivala, kao i nagrade za najbolju animaciju, režiju, scenografiju i kostim, izradu i kreaciju lutaka, originalnu ideju i originalnu muziku i najlutkovitiju predstavu.

Žiri novinara i kritike činiće novinar Novinske agencije Republike Srpske SRNA Ognjen Begović, predsjednik, i članovi profesor i reditelj iz Bugarske Konstantin Karakostov, te Branko Pjević, etnolog i antropolog, koji imaju zadatak da donesu odluku o dvije nagrade – Magija lutkarstva "Radoslav Lazić" i Poetika lutkarskog izraza "Vojislav Vojo Vujanović".

Festival finansijski podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju sa dijasporom, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.