latinica  ћирилица
23/09/2024 |  10:02 ⇒ 10:05 | Autor: SRNA

Radanović: Pravoslavno groblje godinama na meti vandala, počinioci nikad nisu identifikovani

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da je pravoslavno groblje na Plamenicama kod Ključa svake godine na meti vandala, a da izvršioci nikada nisu identifikovani.
Đorđe Radanović - Foto: SRNA
Đorđe RadanovićFoto: SRNA

- Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona ni ranije nikada nije reagovalo na krivične prijave koje smo podnosili. Od prijava za krivična djela koja su izvršena 1995. godine nad srpskim narodom, pa do rušenje grobalja i svakodnevno uznemiravanje Srba na području Ključa, Sanskog Mosta i svih srpskih sela - rekao je Radanović.

On je naveo da su pripadnici Petog korpusa takozvane Armije BiH 1995. godine uništili srpsko selo Plamenice, te srušili pravoslavno groblje na kome ni ostao čitav nijedan spomenik.

Radanović je rekao da su Srbi obnovili groblje, koje je gotovo svake godine na meti vandala.

- Nijedna godina nije protekla da nije rušeno groblje, da li jedan ili 15 spomenika. Tamo Srbi više ne prave spomenike uspravno, već ih položene na zemlju kako ne bi bili rušeni - rekao je Radanović.

On je ukazao da izvršilac krivičnih djela nikad nije pronađen i sve je uvijek završeno na N.N. licima.

- Nikada nemamo informacije o tome da li je Policijska uprava Ključ identifikovala napadača, da li je tužilaštvo pokrenulo istragu, da li je krivično dijelo došlo do suda i da li je potvrđena bilo kakva optužnica protiv bilo koga ko to radi - rekao je Radanović.

On je napomenuo da je na području Plamenica 1991. godine živjelo 203 Srba, a danas nema nijednog.

- Izuzetno je jaka vjerska i etnička mržnja Muslimana prema Srbima u Ključu - naveo je Radanović.

Vandali su juče oskrnavili pravoslavno groblje na Plamenicama kod Ključa.

Paroh ključki Nemanja Rosić rekao je da su vandali u protekle dvije godine četiri puta skrnavili pravoslavno groblje na Plamenicama koje su vjernici 2021. godine raskrčili, podigli spomenike i ogradili.