latinica  ћирилица
23/09/2024 |  13:26 | Autor: Agencije

Čeferin "ugasio" nade Balkana

Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin smatra da je Njemačka postavila visoke kriterijume organizacije Evropskog prvenstva, koje će teško biti nadmašiti.
Aleksandar Čeferin (foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr) -
Aleksandar Čeferin (foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr)

On je bio skeptičan u vezi sa zajedničkom kandidaturom balkanskih zemalja.

Predsednik Evropske fudbalske federacije gostovao je na Vikend Media festivalu u Rovinju, na okupljanju vodećih regionalnih stručnjaka iz svijeta medija, komunikacije i biznisa.

Čeferin je, između ostalog, predstavio nove modalitete Lige šampiona, odnosno objasnio zbog čega je UEFA objavila spot u kojem šef Evropske fudbalske federacije sa Zlatanom Ibrahimovićem gledaocima objašnjava novi format tog takmiščenja.

Slovenac je rekao da je UEFA, kao pomalo birokratska organizacija, htjela da napravi malo drugačiju, dijelom i sarkastičnu promociju, kojom su namjeravali da se našale i na svoj račun.

Čeferin je govorio i o svojoj karijeri, o tome kako je on, kao pravnik iz Slovenije, uspio da se popne na sam krov jedne od najuticajnijih sportskih federacija svijeta.

Nakon uspješnih nastupa hrvatske reprezentacije na nekoliko velikih turnira u posljednje vrijeme, Čeferina je jedan od učesnika  panela pitao šta misli o ideji da se Hrvatska takmiči za pravo domaćinstva.

Na to je šef UEFA samo kratko odgovorio: "Infrastruktura vam je katastrofa".

Čeferin je dodao i da je UEFA "progledala kroz prste Dinamu u Ligi šampiona", misleći pritom na loše stanje u kojem se nalazi stadion u Maksimiru.

Dojče vele je pitao Čeferina šta misli o ideji da nekoliko zemalja u regionu udruži snage i zajedno se takmiče za organizaciju Evropskog prvenstva.

Osim dobre infrastrukture, desetak modernih i funkcionalnih stadiona, saobraćajne povezanosti, hotelskih kapaciteta, potrebna su i znatna finansijska sredstva za "zatvaranje" organizacionog paketa jednog takvog događaja – a to nijedna zemlja u regionu u ovom trenutku nije u stanju sama da napravi.

- Mislim da je za sada teško to komentarisati, jer je infrastruktura daleko od dobre. Kao predsjednik UEFA ne mogu nikoga formalno da podržim. U principu je više kandidata, pa se o tome glasa - odgovorio je Čeferin.

Njemačka je možda na duži rok posljednja zemlja domaćin koja je sama ugostila najbolje ekipe Evrope.

Naime, idući EURO 2028 zajednički organiziraju Engleska, Sjeverna Irska, Škotska, Vels i Republika Irska.

EURO 2032 bi trebalo da ugoste Italija i Turska.

- Mogu reći da je Njemačka, zajedno sa nama, fantastično organizovala EURO 2024. To je sigurno bio najbolji EURO do sada, i to je težak izazov Ujedinjenom Kraljevstvu, koje će organizovati sljedeće Evropsko prvenstvo - rekao je Čeferin.