latinica  ћирилица
23/09/2024 |  14:18 ⇒ 14:18 | Autor: Agencije

Raste vodostaj Dunava u Srbiji

Zbog rasta vodostaja redovna odbrana od poplava proglašena je u petak na potezu od ulaska u Srbiju, a u ovom trenutku su mjere odbrane od poplava sprovode u još nekoliko opština i gradova.
Dunav (foto: TANJUG/ ALEKSANDRA ORLIĆ/bs) -
Dunav (foto: TANJUG/ ALEKSANDRA ORLIĆ/bs)

Najugroženija su vikend naselja kod Bezdana i Apatina, a za poplavni talas se sprema i Novi Sad. Očekuje da će Dunav dostići granicu vanredne odbrane od poplava u srijedu.

Prošle nedjelje su rukovodioci Voda Vojvodine održali sastanak sa predsjednicima opština uz tok Dunava, nakojem je razgovarano o mjerama koje mogu da preduzmu i šta bi trebalo da urade kako bi prevenirali veću štetu.

Prema trenutnoj prognozi RHMZ, očekuje se da vrh poplavnog talasa u Bezdanu bude u srijedu, visine od čak 664 centimetara.

Hidrolog Dejan Vladiković rekao je za ranije da očekuje da pored Bezdana, u srijedu, vrh talasa bude i kod Novog Sada, a kod Zemuna, Beograda i Pančeva se on očekuje u subotu 28. septembra.

Naveo je da će talas trajati nešto duže, kako zbog same prirode talasa, tako i zbog topljenja snijega na Alpima.

– Nećemo imati strelovit pad nakon vrha talasa, nego će to potrajati narednih sedam do deset dana. Neće prći granicu vanredne odbrane od poplava, što je pozitivno i što je odlična okolnost – istakao je Vladiković.

Naveo je da postoje kritična mjesta u potencijalno ugroženom području, ali da nadležni preduzimaju mjere za sprečavanje većih posljedica.

Vladiković je istakao i da, zbog rada hidroelektrane na Đerdapu i ispuštanja vode, vodostaj nizvodno od Slankamena neće dostići ni granicu redovne odbrane od poplava.

Vikendice u vikend naselju Baračka kod Bezdana potpuno su pod vodom, javljaju sa terena. Zbog toga su vlasnici počeli da iseljavaju svoje stvari, a od jutros je vodostaj Dunava na mjernoj stanici Bezdan bio 646 centimetara.