latinica  ћирилица
23/09/2024 |  14:51 ⇒ 17:24 | Autor: RTRS

Šeranić u M. Grad: Nabavkom mini-busa za 11 hemodijaliznih pacijenta put do Banjaluke lakši (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Mrkonjić Gradu nakon sastanka sa načelnikom opštine Draganom Vođevićem da će nabavkom novog mini-busa za 11 hemodijaliznih pacijenta njihov put do Banjaluke biti ne samo komforniji, već, prije svega, i bezbjedniji.
Šeranić u Mrkonjić Gradu - Foto: RTRS
Šeranić u Mrkonjić GraduFoto: RTRS

- Zahvalnost, prije svega, Udruženju hemodijaliziranih i transplatiranih pacijenata Republike Srpske i njihovom predsjedniku koji uvijek prihvata sve one incijative koje dolaze od pacijenata iz raznih dijelova Republike Srpske i onda gledamo kako da to zajedno realizujemo - rekao je Šeranić.

Ministar zdravlja je naveo da su, uz podršku preduzeća "Hidroelektrane na Vrbasu", Centar za socijalni rad i Dom zdravlja "Dr Јovan Rašković" preko javnih nabavki obezbijedili kupovinu mini-busa.

On je naveo da će pojedini modeli zdravstvene zaštite biti prvi put realizovani upravo u ovoj opštini, jer postoje resursi neophodni za tako nešto.

Ministar Šeranić je istakao da će Mrkonjić Grad biti prva opština u kojoj će se razvijati model Doma za zdravstvenu njegu, koji je još nije razvijen u Republici Srpskoj, a jedan od razloga za to je i to što načelnik opštine ima potpuno razumijevanje za realizaciju jednog takvog projekta.

On je dodao da se radi i na formiranju centra za fizikalnu medicinu, te da se rade pravne procedure da bi se ta vrsta ustanove ovdje osnovala.

Načelnik opštine Dragan Vođević naglasio je da je ovo jedan izuzetno značajan projekat za pacijente koji su i najosjetljivija kategorija kada je riječ o zadravstvenim tegobama.

- Znamo svi šta znači živjeti sa hemodijalizom, mi smo razumjeli njihove potrebe i svi zajedno smo se angažovali da obezbijedimo sredstva za kupovinu mini-busa. Na ovome nećemo stati i u narednom periodu mislim da slijede bolji dani u zdravstvu - poručio je Vođević.

On je rekao da je vrijednost mini-busa oko 130.000 KM, a nabavljen je uz pomoć "Hidroelektrana na Vrbasu", Ministarstva zdravlja i Vlade Republike Srpske.

Direktor Doma zdravlja Dejan Gavrilović izjavio je da ova ustanova kontinuirano radi na poboljšanju i proširenju zdravstvene zaštite na području ove opštine.

On je zahvalio ministru Šeraniću za posjetu i podršcu koju imaju od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Pacijent Dragomir Bajić naglašava da će novi mini-bus mnogo značiti njemu i ostalim hemodijaliznim pacijentima jer su do sada putovali u mini-busu koji nije zadovoljavao potrebe pacijenata.

On je dodao da je trenutno na listi za transplataciju bubrega, te da ga ne napušta optimizam.