latinica  ћирилица
23/09/2024 |  14:57 ⇒ 15:05 | Autor: RTRS

Kovačević: Samo još fali da Sarajevo kaže da ne priznaje Šmita za visokog predstavnika (VIDEO)

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je za RTRS da u Sarajevu sada, kada bi Kristijan Šmit trebalo da svjedoči pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Kovačević", ponavljaju stavove Republike Srpske da Šmit nije vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma i priznaju da on nije visoki predstavnik.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je istakao da se sada čeka da u potpunosti prihvate činjenice i zajedno sa Srpskom poruče da Šmit nije visoki predstavnik.

- Odnos Sarajeva prema Kristijanu Šmitu ide od ljubavi do mržnje, pa smo mogli prvo da čujemo, bez obzira šta oni mislili o njegovim stavovima, da njihov odnos mora da bude "veži konja gdje ti aga kaže". To govori o mentalitetu. Sada čujemo posljednje izjave da traže da Šmit bude proglašen za personu non grata. Samo još čekamo da u potpunosti podrže stavove Republike Srpske i kažu da nije visoki predstavnik, odnosno ponove činjenicu da, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, Aneksom 10, on nije visoki predstavnik - rekao je Kovačević.

On je dodao da su u Sarajevu uvijek kada je Šmit radio protiv Republike Srpske bili njegovi najveći njegovi zagovornici i zato su, kaže, izašli s tezom "veži konja gdje ti aga kaže".

- Oni su vjerovatno navikli na takav odnos prema stranim moćnicima, mi Srbi nismo. Mi Srbi nikada nismo ljubili lance, mi smo se uvijek borili i borićemo se za slobodu našeg naroda, jer našem narodu, na našoj zemlji, sloboda pripada - poručio je Kovačević.