latinica  ћирилица
23/09/2024 |  18:09 ⇒ 22:13 | Autor: sputniknews.com

Vučić dodjeljuje odlikovanje Nebenzji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dodijeliće danas u Njujorku odlikovanje stalnom predstavniku Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasiliju Nebenzji.
Vučić i Nebenzja (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Vučić i Nebenzja (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

- Vidim da su neki poludjeli negdje zbog toga što odlikujemo ljude koji su štitili međunarodno pravo, štitili Srbiju. To je naša stvar, naš unutrašnji akt i pitanje našeg suvereniteta. Tu su naravno Rusi i Kinezi, Nikaragva i Meksiko i Brazil, Indija, Emirati, Kongo… u zavisnosti od toga kakav je nivo podrške bio. Vidim da bi neki to rado da nam to zabrane - rekao je Vučić.

U narednim danima, Vučić će dodijeliti odlikovanja svima onima koji su pomogli Srbiji po pitanju rezolucije o Srebrenici.

Govoreći o Generalnoj skupštini UN, Vučić je rekao da će sutra na sjednici govoriti među prvih 12 ili 13 govornika, kada je i najveća pažnja slušalaca.

- Mi imamo dobar slot. Prvo govori Lula da Silva, predsjednik Brazila, zatim po pravilu ovdje drugi govori predsjednik Amerike. Erdogan je, mislim, treći i to je nekako dogovoreno. Sad mi smo u prvih 12-13, što znači dva sata poslije njih, kada je i najveća pažnja - rekao je Vučić.

Dodao je da ćemo tako vidjeti i šta će i koliko da govore oni koji budu prije njega držali govor.

- Onda govorimo mi. Mi smo već tri puta mijenjali sve i jutros i sinoć, tako da do sutra ćemo konačnu verziju da sastavimo i onda nastavljamo sa brojnim bilateralnim susretima - rekao je Vučić.