latinica  ћирилица
23/09/2024 |  20:38 ⇒ 22:54 | Autor: RTRS

Dani Srpske u Srbiji prilika da se dodatno učvrste veze (VIDEO)

U okviru manifestacije Dani Srpske u Srbiji koja se održava u 12 gradova Srbije, predstavnici ministarstva za kulturu Republike Srpske i grada Trebinje posjetili su Požarevac.
Dani Srpske u Srbiji - Foto: RTRS
Dani Srpske u SrbijiFoto: RTRS

Bila je to prilika da se predstavi Srpska i njeni potencijali i na ovakav način još više učvrsti veza između srpskog naroda sa obje strane Drine.

- Kroz manifestaciju Dani Srpske u Srbiji prezentujemo najljepše i najuspješnije što Srpska ima u oblastima privrede, nauke, kulture, turizma i sporta. Tako još više osnažujemo zajedništvo, jačamo nacionalni i kulturni identitet našeg naroda - poručila je Tanja Đaković, pomoćnica miknistra za kulturu Srpske. 

Đakovićeva je istakla da sve što je stvarano na prostoru Srpske i Srbije, što je jedan narod s dvije strane rijeke Drine stvarao, sve to čini naše zajedničko materijalno i nematerijalno kulturno naslijeđe koje potvrđuje ono zajedništvo i ono da smo jedan narod.

- Saradnja Srpske i Srbije teži napretku i miru u regionu, a cilj manifestacije je veće povezivanje građana s jedne i druge strane Drine. Cilj je da približi ljude. U ovom slučaju ovi susreti spajaju pripadnike istog naroda koji živi odvojeno jedni od drugih. To ne radimo oružjem ni mijenjanjem granica, već kulturom i privrednom saradnjom  - istakao je gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović.

- U Gradu Trebinju prisustvo Srbije je uočljivo "na svakom koraku" kroz mnogobrojne investicije. Neke od njih su izgradnja vrtića, duhovnog centra Mrkonjići i popločavanje starog grada. Јedino dobrom i kvalitetnom saradnjom i međusobnim upoznavanjem, očuvanjem naše tradicije, vjere i porodice možemo opstati na ovim prostorima - rekao je zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković.

Gosti iz Republike Srpske posjetili su i Galeriju slika "Milene Pavlović Barili". Gradsko pozorište Trebinje gostovalo je u Požarevcu predstavom "Orkestar Titanik" u režiji Željka Miloševića.