latinica  ћирилица
24/09/2024 |  08:36 ⇒ 09:35 | Autor: SRNA

Selaković: Srpska kultura je jedna i nedjeljiva

Ministar kulture Srbije Nikola Selaković izjavio je da je srpska kultura jedna i nedjeljiva i da manifestacijama Dani Srbije u Republici Srpskoj i Dani Srpske u Srbiji, Srbi pokazuju da u njihovim glavama ne postoji granica, bez obzira na različite političke sisteme u kojima žive, kao i političke i državne granice.
Nikola Selaković (foto:TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ ĐORĐE RADIVOJEVIĆ/ nr) -
Nikola Selaković (foto:TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ ĐORĐE RADIVOJEVIĆ/ nr)

- Srpska kultura je jedna, nedjeljiva. Nju ne može da podijeli ni Drina, ni Sava jer je riječ o jednom istom srpskom narodu i taj srpski narod govori jednim - srpskim jezikom, piše srpskom ćirilicom i nema razlike između sa jedne strane Drine Petra Kočića, Ive Andrića, Alekse Šantića, Јovana Dučića, ili sa druge strane Drine jednog Dobrice Erića, Ljubomira Ršumovića, Јanka Veselinovića, Branislava Nušića ili Stevana Sremca - rekao je Selaković.

Ministar kulture Srbije, koji će u srijedu, 25. septembra, u Banjaluci otvoriti manifestaciju Dani Srbije u Republici Srpskoj, istakao da je da među ovim ličnostima nema razlike, jer su i jedni i drugi doprinosili razvoju srpske kulture.

- Sveti Sava je stolovao u Hercegovini, a Hercegovina je jednim dijelom i dio Republike Srpske, a naš Emir Kusturica stvara i u Srbiji i Srpskoj i upravo je Andrićgrad ono što pokazuje da Drina nije i ne može da bude granica. Sve ono što je tu sabrano i što se razvija, svjedoči o jedinstvenom srpskom kulturnom prostoru - ističe Selaković.

On ocjenjuje da je manifestacija Dani Srpske u Srbiji uspjela da "razdrma" kulturnu scenu u nizu gradova širom Srbije, poklanjajući svakom od tih gradova ponešto od kulturnih sadržaja iz Republike Srpske.

- Ponosan sam na činjenicu da ćemo ove godine u Republici Srpskoj, organizujući manifestaciju Dani Srbije u Srpskoj, biti u prilici da vidimo kako različite vrste naših ustanova kulture svoje kulturno-umjetničke sadržaje poklanjaju našem narodu zapadno od Drine - tu su Narodno pozorište iz Beograda, Muzej Nikole Tesle, Etnografski, Prirodnjački i Istorijski muzej Srbije - rekao je Selaković u izjavi za Srnu.

On navodi da će u Danima Srbije u Srpskoj, Filmski centar Srbije učestvovati sa nizom projekcija filmova koji su nastajali u okviru filmskog centra, filmske novosti, kao i ansambli nacionalnih pjesama i igara "Kolo" na nivou Srbije, i "Venac", koji čuva i baštini folklorno nasljeđe srpskog naroda sa Kosova i Metohije.

- Sve te aktivnosti održavaće se od 25. septembra pa sve do 7. novembra u 10 gradova i opština širom Srpske - od Trebinja pa do Kozarske Dubice i Prijedora, od Bijeljine preko Banjaluke do Foče, Zvornika, Istočnog Sarajeva - rekao je Selaković.

Ministar kulture Srbije poručuje da je ponosan što ova manifestacija ozbiljno "hvata korijen", ne samo u Srbiji kada je organizuje Srpska već u posljednje vrijeme sve više i u Srpskoj kada je organizuje Srbija.

Selaković je pozvao banjalučku publiku, kao i sve sunarodnike koji će se 25. septembra naći u Banjaluci, da od 18.00 časova posjete galeriju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, u kojoj će biti izložena kruna kojom je prije 120 godina kralj Petar Prvi Karađorđević u Beogradu krunisan za kralja Srbije.

Ta kruna je, kako naglašava Selaković, 1918. godine većinu ili sve srpske zemlje objedinila u nekadašnjoj velikoj državi.

- Petar Mrkonjić, koga ćemo i sljedeće godine zajednički proslaviti u okviru 150. godina od Nevesinjske puške, jeste neko ko je prekodrinske zemlje i krajeve mnogo volio. O tome, između ostalog, svjedoči činjenica da je bio aktivni učesnik bosanskohercegovačkog ustanka našeg naroda od 1875. godine - naveo je Selaković.

Tradicionalna manifestacija Dani Srbije u Republici Srpskoj pod pokriviteljstvom Ministarstva kulture Srbije donosi i ove godine bogat program sa 60 aktivnosti 14 ustanova kulture iz Srbije koji će se naći na repertoaru srodnih ustanova u deset gradova i opština širom Republike Srpske.

Manifestaciju će otvoriti ministar kulture Nikola Selaković 25. septembra u 19.00 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Na svečanom otvaranju Dana Srbije u Republici Srpskoj biće prikazan dokumentarno-reportažni film "Krunisanje kralja Petra Prvog Karađorđevića", kome će prethoditi izložba Istorijskog muzeja Srbije o krunisanju ovog srpskog vladara u galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.