latinica  ћирилица
24/09/2024 |  10:15 ⇒ 10:24 | Autor: SRNA

Slovenija: Muslimani traže da se u škole uvede jelovnik bez svinjetine

Predsjednica Društva direktora osnovnih škola u Sloveniji Mojca Mihelič izjavila je, povodom zahtjeva Islamske zajednice da se u škole uvede jelovnik bez svinjetine, da škole nisu restorani i prehrambene ustanove.
Menza (Foto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI, ilustracija) -
Menza (Foto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI, ilustracija)

Iz Islamske zajednice u Sloveniji ocjenjuju da je "nečuvena i nedopustiva" tvrdnja nekih da bi muslimani trebalo da se prilagode lokalnim običajima ako žele da se integrišu u slovenačko društvo.

Ističu da su analizirali jelovnike u svim slovenačkim osnovnim školama i da "svinjetina prečesto na jelovnicima", odnosno u prosjeku dva do tri puta nedjeljno, što "nije u skladu ni sa smjernicama zdrave ishrane".

Iz Islamske zajednice u Sloveniji navode da učenici u osnovnim školama barem jednom nedjeljno za užinu dobiju svinjetinu, pa mnoga muslimanska djeca tada jedu samo komad hljeba i jabuku.

Škole ističu da se zbog kadrovskih i finansijskih poteškoća ne mogu svima prilagođavati, piše "24 časa".

- Željela bih da javnost konačno shvati da škole i obrazovne ustanove nisu prehrambene, a nismo ni dječji vrtići niti finansijske institucije - rekla je Miheličeva.

On je ponudila mogućnost da se na svim mesnim obrocima jasno označi o kojem se mesu radi, kao i da bi škole mogle ranije da objavljuju jelovnike kako bi roditelji mogli da pronađu alternativna jela za svoju djecu kada je svinjetina na jelovniku.

- Posao škola nije da hrane djecu, već da ih odgajaju i obrazuju - rekla je Miheličeva.