latinica  ћирилица
24/09/2024 |  12:45 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

FZO Srpske domaćin sastanka fondova iz BiH i Austrije

Sprovođenje Sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Republike Austrije u oblasti zdravstvenog osiguranja tema je dvodnevnog sastanka koji je počeo danas u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u Banjaluci.
FZO i fondovi iz BiH i Austrije - Foto: Ustupljena fotografija
FZO i fondovi iz BiH i AustrijeFoto: Ustupljena fotografija

Cilj sastanka je da se dodatno unaprijedi saradnja između fondova, a kako bi osiguranici Austrije, BiH i Republike Srpske na što jednostavniji način otvarivali svoja prava iz zdravstvenog osiguranja predviđena Sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Austrije.

Dejan Kusturić, v.d. direktora FZO Srpske zahvalio se predstavnicima svih fondova na dosadašnjoj dobroj saradnji.

- Veoma smo zadovoljni našom saradnjom, a ovaj sastanak je prilika da vidimo šta možemo da unaprijedimo kako bi osiguranici Republike Srpske, BiH i Austrije imali još bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i kako bi svoja prava ostvarivali na što jednostavniji način. Budući da smo finansijske institucije, vjerujem da ćemo biti u mogućnosti da sve potrebe naših građana zadovoljimo na najbolji način - rekao je Kusturić.

Direktorica Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH Vlatka Martinović potvrdila je dobru saradnju fondova iz BiH sa Austrijom, što je, kako je navela, veoma važno za građane iz BiH koji borave u Austriji i obrnuto.

Herta Bauman, predstavnica Krovnog saveza nosilaca socijalnog osiguranja Austrije, navela je da postoji intenzivna saradnja sa fondovima iz BiH, što dokazuju i zajednički sastanci koji su održani u prethodnom periodu.

- Dobro je da brzo razmjenjujemo informacije i prevazilazimo sve poteškoće koje se pojavljuju u praksi, a u cilju da za osiguranike pronađemo najbolja rješenja - istakla je Bauman.

Planirano je da se na sastanku, između ostalog, razgovara o elektronskoj razmjeni podataka, što bi trebalo znatno da skrati period između izdavanja i prijema obrazaca i da otkloni probleme u vezi sa poštanskom dostavom. Takođe, austrijska strana planira da izmjeni obrazac A/BiH4 kako bi se ubrzalo njegovo izdavanje i smanjili administrativni troškovi. Na sastanku će se razgovarati i o izmjenama u pravnim propisima u zdravstvenom osiguranju, stanju međusobnih potraživanja troškova i dr.

Sastanku prisustvuju predstavnici Fonda zdravstvenog osiguranja Austrije, Krovnog saveza nosilaca socijalnog osiguranja Austrije, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kao i ataše za socijalna pitanja i zdravstvo Ambasade Austrije u BiH Manuel Aigner.

Sporazum o socijalnom osiguranju između BiH i Austrije ratifikovan je 1999. godine, a njime se regulišu međusobni odnosi u oblasti socijalnog osiguranja. Sporazum, između ostalog, definiše prava iz zdravstvenog osiguranja osiguranika za vrijeme boravka u drugoj zemlji, prava radnika koji su upućeni na rad u drugu zemlju, penzionera, naknade troškova itd.