latinica  ћирилица
24/09/2024 |  14:10 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Obilježene 32 godine od ubistva Srba u Podravanju (FOTO/VIDEO)

U Crkvi Svete Marine u Podravanju kod Srebrenice služen je parastos za 60 mještana ovog sela, od kojih su 32 poginula na današnji dan 1992. godine.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

Parastosom, prisluživanjem svijeća za pokoj duša stradalih srpskih civila i vojnika, te polaganjem cvijeća, obilježene su 32 godine od stradanja Srba u ovom selu, koje su ubile komšije muslimani iz susjednih sela.

Marko Tomić svjedok je strašnog zločina i uništenja srpskog sela u okolini Srebrenice od strane musimanskih formacija. Priča da su ih napale, a kuće popalile komšije iz Sućeske, Luke, Žepe i Srebrenice.

- Bili smo u totalnom okruženju, sve je popaljeno - ističe Tomić.

FOTO: RTRS

Među ubijenima bilo je i sedam žena iz Podravanja. Ubijani su istarci ratni zarobljenici, svjedoče mještani. Za ove zločine niko nije odgovarao.

- Otac i stric su stradali na mučan način, on je imao 70 godina, a stric mlađi, poginuli su na kućnom pragu, a prije pogibije su i mučeni - navela je Gina Јovanović iz sela Podravanje.

Stradale su kompletne porodice Marinkovići, Šarci, Tomići, Petrovići. Srpski narod nikada neće prestati dokazivati istinu nad stradanjima u i oko Srebrenice

- Boli istina da niko nije odgovarao, ali mi moramo nastaviti u dokazivanju istine da je stradao srpski narod na području Srebrenice i cijele Republike Srpske - navodi Miloš Milovanović iz Organizacionog odbora za obilježavalje značajnih datuma Srebrenice.

Porodice i prijatelji položili su cvijeće na Spomen ploču koja je 2012. godine postavljena i osveštana na zidu lokalne crkve u znak sjećanja na 60 ubijenih mještana sela Podravanje.