latinica  ћирилица
24/09/2024 |  15:34 ⇒ 15:45 | Autor: sputniknews.com

UEFA priznala: Njemačka je oštećena

Evropska fudbalska federacija (UEFA) zvanično je priznala da je reprezentacija Njemačke oštećena u četvrtfinalu protiv selekcije Španije na Evropskom prvenstvu.
UEFA (Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON/ilustracija) -
UEFA (Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON/ilustracija)

Fudbaleri Španije osvojili su Evropsko prvenstvo, ali je sada otkriveno da su imali veliku pomoć i to u četvrtfinalu protiv Njemačke koja je takođe bila jedan od favorita za titulu.

Sudijska komisija utvrdila je da je u produžetku za Njemce morao da bude dosuđen penal u momentu kada je Kukurelja igrao rukom poslije šuta DŽamala Musijale.

- Prateći UEFA pravila, igranje rukom u šesnaestercu koje zaustavlja loptu upućenu u gol mora da bude striktno kažnjeno, u većini slučajeva kaznenim udarcem. Osim u slučaju da je ruka igrača uz tijelo ili vrlo blizu tijela. U ovom slučaju odbrambeni igrač je rukom zaustavio loptu koja je išla ka golu, rukom koja nije bila tako blizu tijela, tako da je penal morao da bude dosuđen - navodi se u izvještaju sudijske komisije.

Smatra se da je taj previd Entonija Tejlora, glavnog sudije iz Engleske, odredio ne samo tok meča nego i samog nastavka šampionata.

Prošlo je nekoliko minuta od sporne situacije, a potom je Merino dao gol koji se ispostavio odlučujući za polufinale.