latinica  ћирилица
24/09/2024 |  18:04 ⇒ 18:18 | Autor: TANЈUG

Dvije osobe su poginule u uraganu DŽon, oluja Helena se kreće na SAD

Dve osobe su poginule nakon što je uragan DŽon pogodio južnu obalu Meksika, saopštili su državni zvaničnici.
Posljedice uragana DŽon (Foto: EPA-EFE/David Guzman) -
Posljedice uragana DŽon (Foto: EPA-EFE/David Guzman)

Uragan je odnio limene krovove sa kuća, izazvao klizišta i iščupao mnoštvo drveća, prenosi AP.

Guvernerka primorske države Gerero, Evelin Salgado, rekla je da su dve osobe poginule u klizištu na planini Tlakoačistlavaka.

DŽon je u ponedjeljak stigao na kopno oko 130 kilometara istočno od ljetovališta Akapulko prije nego što je prešao u centralne dijelove države.

U ponedjeljak uveče DŽon je prešao u uragan kategorije tri sa maksimalnom brzinom vjetra od 190 kilometara na čas, a u utorak ujutru je oslabio u status tropske oluje sa brzinom vjetra od 65 kilometara na čas i očekivalo se da će brzo oslabiti.

Američki Nacionalni centar za uragane upozorio je da bi usporen ritam oluje i obilne kiše mogle da izazovu potencijalno katastrofalne poplave i klizišta u nekim meksičkim državama.

Tropska oluja Helena formirala se u utorak u Karipskom moru i preći će u veliki uragan dok se kreće na sjever ka SAD, rekli su meteorolozi.

Uraganska upozorenja izdata su za dijelove Kube, Meksika i dio obale Floride, uključujući Tampa Bej, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane. Upozorenje na tropsku oluju izdato je za dijelove Floride.

Guverner Floride Ron DeSantis proglasio je u ponedjeljak vanredno stanje u desetinama okruga.

Zvaničnici na Kajmanskim ostrvima zatvorili su škole i aerodrome pošto su meteorolozi upozorili na jak vjetar, kišu i talase visine tri metra.

U međuvremenu, građani Kube se bore sa nestašicom vode i gomilama neprikupljenog smeća. Oko 600.000 ljudi na Kubi se bori sa nestašicom vode, uključujući više od 130.000 samo u Havani.

Od sutra se obilne padavine predviđaju i na jugoistoku SAD, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Helena bi bila osma imenovana oluja u sezoni uragana na Atlantiku koja traje od 1. juna do 30. novembra.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu predvidela je natprosječnu sezonu uragana na Atlantiku ove godine zbog rekordno toplih temperatura okeana.

Predviđeno je 17 do 25 oluja, sa četiri do sedam velikih uragana kategorije tri ili više.