latinica  ћирилица
24/09/2024 |  18:20 ⇒ 25/09/2024 | 07:14 | Autor: RTRS

Sukob načelnika Ugljevika sa upravom Rudnika i Termoelektrane: Ko će izvući deblji kraj? (VIDEO)

Zahvaljujući Rudniku i Termoelektrani, stanovnici Ugljevika već decenijama, u prosjeku, imaju skoro najveća primanja u Srpskoj.
RITE Ugljevik - Foto: RTRS
RITE UgljevikFoto: RTRS

Da nema ovog preduzeća Ugljevik bi, prema preostalim prihodima, bio u kategoriji nerazvijenih opština.

Trenutno loši odnosi lokalne uprave i Rudnika i termolelktrane, nanose štetu u poslovanju ovog privrednog giganta i Elektroprivrede.

Optužbe na relaciji Uprave RITE i načelnika opštine Ugljevik Vasilija Perića. Dok Uprava RITE optužuje načelnika za opstrukciju preduzeća, načelnik Perić oštricu okreće ka Upravi rudnika. Posljednja u nizu je optužba za navodnu prodaju zemljišta kompaniji Komsar.

- Uprava RITE Ugljevik do sada nisu prodali ni jedna kvadratni metar zemljišta Komsaru. Tako da sve što se iznosilo u javnosti od strane aktuelanog načelnika je bilo sa ciljem da unese nemire kod naših radnika - rekao je direktor RITE Ugljevik, Diko Cvjetinović.

Vasilije Perić tvrdi da je tu prodaju spriječio:

- Na sjednici Nadzornog odbora koji je održan u prethodnom periodu trebalo je da se nađe na dnevnom redu, na našu reakciju oni su to povukli, ali vidjećemo šta će biti poslije izbora - kaže Vasilije Perić.

Motivi i namjere načelnika Perića koji, tvrde u upravi RITE, stoji iza opstrukcije javnih nabavki za remont, koštale su ovo preduzeće i Elektroprivredu najmanje 70 miliona maraka. Takođe, tvrde da su se, kako su ih nazvali "dvorske firme" , lokalne zajednice žalile na sve moguće nabavke, a nisu imale refernce za obavljanje složenih poslova remonta.

- Tako da smo mi morali da prolongiramo remont sa aprila na oktobar mjesec, što je imalo za posljedicu veliki broj ispada zbog pucanja cijevi najviše u kotlovskom postrojenju. Naravno, to je bila velika finansijska šteta zato što je 2022. godina bila takva da je cijena na tržištu bila velika, recimo direktna šteta je bila negdje oko 27 miliona, što se tiče Elektroprivrede još i veća jer su morali da kupuju električnu energiju - istakao je izvršni direktor za poslove proizvodnje elektične energije i razvoj TE Ugljevik, Milutin Tasovac.

- To su gnusne optužbe i ja ću podnijeti tužbe protiv onih koji to čine, jer su to bukvalno laži. Ali i ovu priliku koristim da pozovem sve naše privrednike sa područja opštine Ugljevik da učestvuju na tenderima i da konkurišu, naravno u skladu sa zakonom, naravno ne tražim da imaju prioritet. Ali, znate kako je, gore na TE, ako nije po njihovom i ako neko konkuriše na javnu nabavku, onda oni prosto optuže nekoga, pa usput i mene, da ja neku osptriukciju radim - rekao je Perić.

Okolnosti u vezi s ugovorom sa "Komsarom" i šteta iz 2022. godine, samo jednim dijelom potvrđuju loše odnose između lokalne uprave i ovog privrednog giganta, koji po osnovu koncesije, godišnje izdvaja oko pet milion maraka u budžet ove male, ali bogate opštine. To, nažalost , za posljedicu ima i blokadu drugih aktivnosti koje pominju naši sagovornici, kao što je izgradnja vodovoda, dalekovoda, infarstrukturnih radova koje su u obavezi RITE, ali za koje kasne građevinske dozvole i druge odluke lokalne zajednice.