latinica  ћирилица
24/09/2024 |  18:47 ⇒ 18:49 | Autor: SRNA

U Јugoslovenskoj kinoteci prikazan film o Đuri Damjanoviću - "Magla u rukama"

U Јugoslovenskoj kinoteci u Beogradu je u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" premijerno prikazan film "Magla u rukama" o životu i stvaralaštvu književnika i banjalučkog boema Đure Damjanovića, autora Milane Majar, njegove sestre po krvi i po peru.
Milana Majar na promociji filma u Јugoslovenskoj kinoteci - Foto: SRNA
Milana Majar na promociji filma u Јugoslovenskoj kinoteciFoto: SRNA

Publici se prije projekcije obratio akademik Matija Bećković, koji je sa Damjanovićem drugovao u mladosti, ali i u zadnjim godinama književnikovog života kada njegov drug zbog svega proživljenog nije bio onaj isti, ali je sačuvao darovitost i jednako blistao.

Bećković je rekao da kada je upoznao Đuru nije znao da li je on bio sin književnih velikana Petra Kočića i Branka Ćopića, lik iz njihovih romana ili njihov kolega.

- Već prva knjiga je bila zapažena kao što su bile i Ćopićeve i Kočićeve i on je došao odatle od kuda i oni. Sa Zmijanja i iz Podgrmeča - istakao je Bećković, te ukazao na to da su postojala dva Đura Damjanovića, jedan beogradski i drugi banjalučki, koji se pojavio nakon teške saobraćajne nezgode koju je preživio.

On je naglasio da Damjanović nije bio samo čovjek koji je osjećao srpski jezik nego ga je i znao. Podsjetio je da su zajedno radili u prvim jugoslovenskim tabloidima "Čik", "Zum" i "Reporter", te naglasio da bi bilo dobro da neko te Damjanovićeve tekstove nađe i da ih objedini.

Bećković je zahvalio organizatoru za priliku da danas u Beogradu priča o svom prijatelju, kao i Srpskoj književnoj zadruzi koja objavljuje samo djela velikana, a koja je ove godine objavila knjigu Đure Damjanovića.

Autor filma Milana Majar rekla je da film "Magla u rukama" nosi ime po Damjanovićevoj zbirci kratkih priča koja ga je sudbinski obilježila.

- Ova zbirka donijela mu je slavu u Beogradu 1974. godine, ali ga je priča "Golimjesto" iz iste knjige, dvije godine kasnije u BiH, označila kao disidenta. Zbog toga mu je bilo zabranjeno 15 godina da objavljuje u BiH - navela je Majarova.

Ona je rekla da je Damjanović prošao težak životni put, a da ovaj film za nju predstavlja mnogo više od priče na ekranu, jer je Đuro Damjanović bio njen brat, kojeg je nedovoljno poznavala zbog velike razlike u godinama.

Majarova je podsjetila da je Damjanović bio dobitnik prestižnih književnih nagrada, među kojim su i priznanja sa imenima najznačajnijih pisaca Krajine – Petra Kočića i Branka Ćopića.

Ona je zahvalila akademiku Bećkoviću za birane riječi o Damjanoviću, te naglasila da njima nije odana samo počast književnom stvaralaštvu Đure Damjanovića, već i priznanje njegovom hrabrom životnom putu.

Film "Magla u rukama" nosilac je oko pedesetak nagrada sa raznih takmičenja u regionu i svijetu, uključujući i nedavni 28. Međunarodni susret filma, televizije i multimedije "Avanka" u Portugaliji, gdje je osvojio glavnu nagradu.

Nedavno je prikazan i u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci u okviru 59. "Kočićevog zbora", a priliku da ga vidi beogradska publika imala je zahvaljujući Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji, koje ga je kao organizator uvrstio u program ovogodišnje manifestacije "Dani Srpske u Srbiji".